Öyküleme nedir? Öyküleme örnekleri nelerdir?

Türk edebiyatında bir olayı anlatmaya yarayan öyküleme düz yazı biçimlerinden biri olarak biliniyor. Peki öyküleme nedir? Öyküleme örnekleri nelerdir? Gibi merak edilen soruların cevapları haberimizde...

Öyküleme nedir? Öyküleme örnekleri nelerdir?
Yayınlanma:

Öyküleme, belirli bir düzen içinde gerçek ya da hayali olayların anlatılmasıdır. Genellikle edebi türlerde kullanılan bu anlatım biçimi, roman, hikaye, masal, fabl, destan gibi yazı türlerinde kendine yer bulur.

ÖYKÜLEME NEDİR?

Olaylar, öykülemede genellikle zaman ve mekânda belirli bir sırayla aktarılır. Başlangıç, gelişme ve sonuç olmak üzere belli bölümlere ayrılan olaylar, genellikle kronolojik bir düzende sunulur.

Öykülemenin etkili olabilmesi için çeşitli anlatım teknikleri kullanılır. Betimleme, diyalog, iç monolog, benzetme, kişileştirme, abartma gibi teknikler, olayları okuyucunun zihninde canlandırmak adına kullanılır.

Amacı okuyucuyu etkilemek ve içine çekmek olan öyküleme, olayların geçtiği mekânı, karakterleri ve olay örgüsünü zihinde canlandırma konusunda yardımcı olur.

Öyküleme, metinlerin oluşturulmasında kullanılan bir yöntemdir ve bu metinlere genellikle "öykü" adı verilir. Öyküler, gerçek yaşanmış olaylardan ya da hayal ürünü olaylardan oluşabilir. Kısa ve öz bir yapıya sahip olmaları genellikle öykülerin özelliğidir.

ÖYKÜLEME ÖRNEKLERİ

  • "Kürk Mantolu Madonna" (Sabahattin Ali) gibi romanlar,
  • "Bir Varmış Bir Yokmuş" (Halit Fahri Orsoy) gibi hikayeler,
  • "Keloğlan" gibi masallar,
  • "Arı ve Eşek" gibi fabllar
  • "İlyada" gibi destanlar öyküleme örnekleri arasında yer alır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.