Raporu Bakan hazırladı: Sosyal medya yasağı yaşı 16 olabilir!

Avustralya'nın sosyal medyayı 16 yaş altı bireyler için yasaklama kararı, Türkiye'de sosyal medya kullanımının etkileri üzerine yeni bir tartışma başlattı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hazırladığı kapsamlı rapor, sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Türkiye'de de benzer bir düzenlemenin hayata geçirilip geçirilmeyeceği gündemde.

Raporu Bakan hazırladı: Sosyal medya yasağı yaşı 16 olabilir!
Yayınlanma:

Raporda, sosyal medyanın gençler arasında bağımlılık yarattığı, psikolojik sorunları artırdığı ve sosyal ilişkilerde kopukluk gibi olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtiliyor. Ayrıca yalnızlık hissine sebep olan bu platformların, gençlerin akademik başarılarını olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Uzmanlar, gençlerin korunması adına yaş sınırlamasının gerekli olduğunu ifade ederken, bu tür bir uygulamanın ifade özgürlüğü ve dijital katılımı kısıtlayabileceği yönünde endişeler de dile getiriliyor.

TÜRKİYE, DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Türkiye’de günlük sosyal medya kullanım süresi, dünya ortalaması olan 6,5 saati aşarak 7 saate ulaşıyor. Ülkede nüfusun yüzde 87’si yani 75 milyon kişi sosyal medya kullanıcısı. Aktif kullanıcı sayısı ise 57,5 milyon. En çok tercih edilen platform Instagram olurken, bunu YouTube ve WhatsApp takip ediyor. TikTok da gençler arasında hızla popülerleşen platformlardan biri olarak dikkat çekiyor.

ULUSLARARASI YASAKLAR ÖRNEK OLUYOR

Avrupa ülkeleri ve ABD'de kamu cihazlarında sosyal medya yasakları artıyor. Fransa, Hollanda, Kanada ve İskandinav ülkelerinde TikTok gibi uygulamalara getirilen yasaklar, sosyal medya düzenlemelerinde Türkiye için de bir model oluşturabilir.

BAKAN URALOĞLU: “TARTIŞMALAR SÜRÜYOR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 yaş altı için sosyal medya platformlarının yasaklanmasının tartışıldığını belirterek, “Benim kişisel yaklaşımım, yaş sınırının 16 olması gerektiği yönünde” dedi. Ancak henüz somut bir karar alınmadığını da vurguladı.

Sosyal medya platformlarının toplum üzerindeki etkileri tartışılmaya devam ederken, Türkiye'de bu konuda nasıl bir adım atılacağı merak konusu. Hem bireysel özgürlükleri hem de gençlerin sağlıklı gelişimini dengeleyecek bir çözümün bulunması için kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerektiği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.