Türkiye evlenmiyor! Boşananlarda İzmir, evlenenlerde ise Kilis lider!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı evlenme ve boşanma verilerini yayımladı. Buna göre, en yüksek kaba evlenme hızı Kilis olurken, en yüksek kaba boşanan il ise İzmir oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı evlenme ve boşanma verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl evlilik oranlarında bir önceki yıla göre yüzde 1,82'lik bir düşüş yaşanarak, toplam evlenen çift sayısı 565 bin 435'e indi. Bu düşüşle birlikte, ülke genelinde kaba evlenme hızı binde 6,63 olarak belirlendi.
Boşanma oranları da benzer bir trend izleyerek, 2022'ye kıyasla yüzde 5,79 azalış gösterdi ve toplam boşanma sayısı 171 bin 881 olarak kaydedildi. Ülkedeki kaba boşanma hızı ise binde 2,01 oldu.
EVLENME YAŞI YÜKSELDİ!
İlginç bir bulgu olarak, ilk evlenme yaşının hem erkeklerde hem de kadınlarda arttığı gözlemlendi. Ortalama ilk evlenme yaşı erkekler için 28,3, kadınlar için ise 25,7 olarak saptandı. Erkekler ve kadınlar arasındaki yaş farkı ise ortalama 2,6 olarak belirlendi. Boşanmaların önemli bir kısmı, yüzde 33,4'ü evliliğin ilk beş yılında, yüzde 21,7'si ise altıncı ile onuncu yıllar arasında gerçekleşti.
EN YÜKSEK KABA BOŞANMA HIZI İZMİR
Türkiye'nin farklı şehirlerinde evlenme ve boşanma hızları arasında dikkat çekici farklılıklar bulunuyor. En yüksek kaba evlenme hızı, binde 8,09 ile Kilis'te kaydedilirken, en düşük hız binde 4,52 ile Gümüşhane'de görüldü. Boşanma oranları açısından ise en yüksek kaba boşanma hızı binde 3,05 ile İzmir'de, en düşük ise binde 0,36 ile Hakkâri'de kaydedildi.
DAMATLAR ALMAN, GELİNLER ÖZBEK!
Yabancı uyruklu gelin ve damatlar arasında da çeşitli uluslardan insanlar Türkiye'de evlilik bağları kurdu. Yabancı gelinler arasında en büyük payı yüzde 12 ile Özbek uyruklular alırken, damatlarda ise yüzde 21,9 ile Alman uyruklular öne çıktı.
Boşanma sonucu etkilenen çocuk sayısı ise 171 bin 213 olarak belirlendi, bu durumların çoğunda çocukların velayeti annelere verildi.
Bu istatistikler, Türkiye'deki evlilik ve boşanma eğilimlerine dair önemli göstergeler sunarken, aynı zamanda toplumsal değişim ve gelişmeler hakkında da bilgi veriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.