Ünlü Yeşilçam filmi bu binada çekildi

Nostaljik yapıları görmeyi sevenler için Ankara’nın göbeğinde bulunan buram buram tarih kokan Yeşiltepe blokları, meraklılarını bekliyor.

Ünlü Yeşilçam filmi bu binada çekildi
Yayınlanma:

Yeşiltepe blokları; modern yapısı, yemyeşil bahçesi, iç dizaynı ile çekici bir yapıya sahiptir. 2014 yılında yayımlanan 'Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980' çalışmasına göre, bu yerleşke 8 bloktan oluşuyor. Binanın tasarımı, teras katının prizmatik şekli ve geniş bahçesi ile dikkat çekiyor. Ayrıca, blokların park alanı üzerine yerleştirilmesi ve ağaçlarla kaplı yerleri doğayla iç içe bir yaşam sunuyor. Hem geniş bahçesi hem de içerideki atmosferi ile her yaş grubundan insanın keyifli zaman geçirebileceği bir alan.

Yeşiltepe blokları, hafızalardan silinmeyen Ertem Eğilmez’in 1974 yapımı Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Tekin Akmansoy, Perran Kutman’ın 'Köyden İndim Şehire' filminin çekildiği yerdir.

14dbd3cbf186dec48074a727835ac8f8-640x360.jpg

1956 yılında tamamlanan tarihi Yeşiltepe blokları, Ankara'da geçmiş yıllarının ruhunu yansıtarak bugüne kadar önemini koruyan bir yapıdır. Bu tarihi yapı, zamanın estetik ve mimari anlayışını yansıtarak, şehrin kültürel ve tarihi dokusuna katkı sağlıyor.

yesiltepe-5.jpg

AH ŞU BİNALARIN DİLİ OLSA DA KONUŞSA…

Bu bina, duvarların dili olsa da konuşsa diyebileceğimiz tarzda bir öneme sahip. 1950’lerin bina kültürünü yansıtan Yeşiltepe blokları Ankara’nın keşfedilmemiş tarihi değerlerinden bir tanesidir. Çok uzun yılların yaşanmışlığını barındıran bu bina, birçok yaşanmışlığa ev sahipliği yapmıştır.

Yeşiltepe blokları modern tasarımı, çevresindeki yeşillikli park alanı ve göze çarpan iç mekan tasarımıyla dönemin sanatçıları, bürokratları ve siyasi elitler için cazip bir yaşam alanı olmuştur. Bu tür özellikleriyle, üst düzey bireylerin tercih ettiği konforlu ve prestijli bir yaşam tarzını yansıtıyor.

yesiltepe-2-1.jpeg

Ayrıca Yeşiltepe blokları, Gain'de 'Ankara Apartmanı' belgeseli bulunuyor. Bu belgesel, yapı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve tarihi dokusunu daha yakından keşfetmek isteyenler için harika bir kaynak olabilir. Belgesel; yapının geçmişi, mimarisi ve etrafındaki kültürel bağlam hakkında daha fazla bilgi edinmemize de olanak sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum