Üreticiler pamuk ipliğine bağlı: ''Süt fiyatları 19 buçuk lira olarak açıklanmazsa biteriz!''

Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üreticilerinin karşılaştığı zorlukları ve yaşanan süt krizini sert sözlerle eleştirdi. Üretim maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen süt fiyatlarının yetersiz olduğunu belirten Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi'ni acil toplantıya çağırarak, soğutulmuş çiğ inek sütünün litre fiyatının 19,5 TL olarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Suiçmez, mevcut fiyat politikalarının hem üreticiyi hem de sektörü çıkmaza soktuğunu söyledi.

Üreticiler pamuk ipliğine bağlı: ''Süt fiyatları 19 buçuk lira olarak açıklanmazsa biteriz!''
Yayınlanma:

Karar'ın haberine göre Suiçmez, üreticilerin içinde bulunduğu durumu dile getirirken, "Ben de üreticiyim, damarlarımda hissediyorum, yeter artık. Yazıktır, günahtır. Birileri haksız yere para kazanacak diye, market raflarına kimse müdahale etmiyor," ifadeleriyle yaşanan krizi gözler önüne serdi. Üretim maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen, süt fiyatlarının sabit kalması nedeniyle üreticilerin kar marjının yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Suiçmez, bu koşulların devam etmesi halinde birçok üreticinin hayvancılıktan çekilme noktasına geleceğini kaydetti.

"BİR İNEK HER GÜN 22,3 LİTRE SÜT VERMEK ZORUNDA"

Suiçmez, hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için inek başına günlük süt üretiminin en az 22,3 litre olması gerektiğini belirtti. "Her ineğin işletmeye günlük maliyeti 335 lira. Bu maliyeti çıkarabilmesi için her gün en az 22,3 litre süt üretmesi lazım ki, sadece kendi masraflarını karşılayabilsin," dedi. Ancak mevcut fiyatlarla süt üretmenin üreticiye zarar verdiğini belirten Suiçmez, "Biz 15 TL'den süt parası ödüyoruz, bu da yetmiyor. Zaten imkanlarımızı zorlayarak bu fiyatı veriyoruz," dedi.

ULUSAL SÜT KONSEYİ’NE ÇAĞRI

Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’ni acilen toplanmaya çağırarak, süt fiyatlarının üreticiyi destekleyecek seviyeye çekilmesini talep etti. Soğutulmuş çiğ inek sütünün litre fiyatının 19,5 TL olması gerektiğini savunan Suiçmez, aksi takdirde birçok üreticinin sektörden çekileceği uyarısında bulundu. "Kış ayına girmek üzereyiz, bu şartlarda birçok inek kesilir ve üreticiler hayvancılığı bırakır. Bu durumu hiç kimse engelleyemez," diye ekledi.

"MARKET FİYATLARI ARTARKEN ÜRETİCİYE ZAM YAPILMIYOR"

Suiçmez, marketlerdeki süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının sürekli arttığını ancak üreticiye verilen fiyatın aynı kaldığını eleştirerek, "Market raflarındaki fiyatlara bakın, 6 ay önceki fiyatlar mı var? Ancak bize gelen zamlar durdu. Biz aynı zamanda tüketiciyiz. Birileri çıkıp desin ki, market raflarındaki fiyatlar da aynı kaldı, o zaman kabul ederim," diyerek hem üretici hem de tüketici olarak yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.