3D Yazıcı Festivali gerçekleştirildi
Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Topluluğu tarafından öğrencilerin ve firmaların katılımıyla 3D Yazıcı Festivali gerçekleştirildi.
Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Topluluğu tarafından öğrencilerin ve firmaların katılımıyla 3D Yazıcı Festivali gerçekleştirildi. Bu yıl 5’incisi düzenlenen 3D Yazıcı Festivali’nde, Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin Eklemeli İmalat Dersi kapsamında ürettiği 3D yazıcılar ve 3 boyutlu tasarımlar sergilendi.
BU YILKİ FESTİVALİN TEMASI ‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ OLDU
Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüs Ortak Alan’da gün boyunca süren festivalde, 30 adet 3D (üç boyutlu) yazıcı ve bu yazıcılar kullanılarak basılan tasarımlar öğrencilerden büyük ilgi gördü. Bu yıl “sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen festivalde, firmalar da ürünlerini ve teknolojilerini sergiledi. Çankaya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Can Çoğun ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Müfit Gülgeç festival alanını gezerek yazıcıları ve ürünleri yakından inceledi; öğrencilerle sohbet etti.
ÖĞRENCİLER KENDİ 3D YAZICILARINI ÜRETİYOR
Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Onat Halis Totuk, yaklaşık 10 yıldır Eklemeli İmalat dersi verdiğini ve 5 yıldır da 3D Yazıcı Festivali düzenlediklerini vurgulayarak şöyle konuştu, “Eklemeli İmalat dersi kapsamında öğrencilerimiz 3D yazıcı üretiyorlar. Öğrencilerimiz tamamen sıfırdan kendileri yazıcı üretebiliyor ya da demonte parçaları birleştirerek yazıcıların montajını yapabiliyorlar. Bu yazıcılar ile plastik, metal, seramik gibi çeşitli ürünler basılabiliyor. Son yıllarda bu alanda malzeme çeşitliliği çok gelişti. 3D yazıcılar dünyada ve ülkemizde sıkça kullanılan ve çok gelişen bir sektör. Öğrencilerimizin bir dönem içerisinde burada elde ettikleri tecrübe onları sektöre insan kaynağı olarak taşıyor. Bu dönem 30 adet 3D yazıcı ürettik. Bu festival ile de yazıcıları ve farklı tasarımlardaki ürünleri sergiliyoruz. Bu dersi alan ve mezun olan öğrencilerimiz hem tarama hem de 3 boyutlu yazıcıların üretilmesi konusunda sektördeki ihtiyacı karşılıyor. Mezunlarımız arasında dünyaya açılmış, bu alanda uluslararası firmalarda çalışan çok sayıda öğrenci bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Festival kapsamında ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ulaş Yaman "Eklemeli İmalat ve Sürdürülebilirlik" başlıklı konferans verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.