Adalet Bakanı Tunç: Kadına yönelik şiddete “sıfır tolerans”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadın haklarının güçlendirilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemini vurgulayarak, "Kadına yönelik şiddete karşı kararlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bir kadının bile haksızlığa, ayrımcılığa ve şiddete uğramaması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin insanlık onuruna yapılmış en ciddi saldırılardan biri olduğunu belirtti. Şiddetin hiçbir türlüsünü kabul etmediklerini ve kadına yönelik şiddeti şiddetle reddettiklerini dile getiren Tunç, bu tür eylemleri insanlığa karşı bir ihanet olarak nitelendirdi.
Dünyada her üç kadından biri fiziksel şiddet görüyor!
Bakan Tunç, kadına yönelik şiddetle mücadelede "sıfır tolerans" ilkesiyle pek çok önemli düzenleme gerçekleştirdiklerini belirterek, bu alanda atılan adımları şu şekilde sıraladı:
AİLE MAHKEMELERİ VE HUKUKİ DÜZENLEMELER
Aile hukukundan doğan davalar için ihtisaslaşmış aile mahkemeleri kuruldu. Kadınların eşit haklara sahip olması ve kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın anayasal güvenceye kavuşturulması sağlandı.
Yakupabdal’ın ilk kadın muhtarı Neriman Özdemir: "Kadınlar değişimin gücüdür ben de değişim için geldim"
6284 SAYILI KANUN
Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar ve aile üyeleri için koruma önlemleri getirildi. Ayrıca, mağdurun hayati tehlikesi olduğunda talep beklenmeden geçici koruma altına alınması gerektiği düzenlendi.
ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ DAİRESİ
Bakanlık bünyesinde kurulan bu daire, kadına yönelik şiddetle ilgili soruşturmaların daha etkin yürütülmesini sağladı.
Mamak’ta kadına yönelik şiddetle mücadele için bir araya gelindi
ÖZEL SORUŞTURMA BÜROLARI VE TEDBİR MAHKEMELERİ
Kadına yönelik şiddetle ilgili soruşturmalarda belirli savcılar ve özel mahkemelerle süreç hızlandırıldı.
CEZA KANUNU DÜZENLEMELERİ
Eşe karşı işlenen "kasten öldürme", "kasten yaralama", "eziyet" gibi suçlar cezada ağırlaştırıcı sebep olarak kabul edildi. Ayrıca, kadına yönelik kasten yaralama suçunda tutuklama nedeni olarak "kuvvetli suç şüphesi" getirildi.
ISRARLI TAKİP SUÇU
Israrlı takip, müstakil bir suç olarak düzenlendi. Ayrıca, kravat indirimi gibi davranışların, suçlulara cezada hafifletici bir unsur olarak kabul edilmemesi sağlandı.
Bakan Tunç, tüm bu düzenlemelerle birlikte kadına yönelik koruma mekanizmalarının daha da güçlendirildiğini belirterek, kadınların adalete daha kolay erişmesi için ücretsiz avukat görevlendirilmesi gibi adımlar attıklarını da ifade etti. Kadın haklarının güçlendirilmesi ve şiddete karşı mücadelenin devam edeceğini söyleyen Tunç, "Bir kadının dahi haksızlığa, ayrımcılığa, şiddete uğramaması için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
Kadına yönelik şiddet, insanlık onuruna yöneltilmiş en karanlık ve çirkin saldırılardan biridir.
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) November 25, 2024
Şiddetin hiçbir türlüsünü kabul etmediğimiz gibi kadına yönelik şiddeti de amasız, fakatsız ve tartışmasız bir şekilde reddediyoruz.
Çünkü kadına yönelik şiddeti insanlığa…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.