Kasım indirimleri aldatmacası: Tüketiciler dolandırıcılık tuzağına düşüyor!

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, kasım indirimlerinde artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, güvenli ödeme yöntemlerinin kullanılmasını ve tüketicilerin alışveriş yaparken ihtiyaçlarını sorgulamalarını önerdi.

Kasım indirimleri aldatmacası: Tüketiciler dolandırıcılık tuzağına düşüyor!
Yayınlanma:

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, özellikle kasım indirim dönemlerinde artan dolandırıcılık vakalarına karşı tüketicileri uyardı. Kılıç, alışverişlerde “3D Secure” gibi güvenlik önlemleri almanın önemine vurgu yaptı ve şunları söyledi: “3D Secure sistemiyle alışveriş yaparsanız fazla çekim gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Size bir mesaj gelir ve alışveriş miktarınızla ilgili şifre paylaşılır. Bu yöntem dolandırıcılığı önlemek için çok önemli.”

Kılıç, tüketicilerin özellikle sosyal medya üzerinden yönlendirildiği e-ticaret sitelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Büyük firmaların taklit siteleriyle dolandırıcılık yapıldığını dile getirerek, “Bu tür siteler tüketicileri tuzağa düşürüyor. Ayrıca bazı dolandırıcılar kendi IBAN numaralarını vererek satış yapıyor. Vergi sistemine kayıtlı olmayan bu tür yapılardan alışveriş yapılırsa, tüketicilerin iade hakkı gibi yasal korumaları olmayabilir.” dedi.

“İHTİYAÇLARINIZI SORGULAYIN”

Kılıç, tüketicilerin alışveriş yapmadan önce “İhtiyaç mı, istek mi?” sorusunu kendilerine sormalarını önerdi. “Tüketiciler yapay olarak yönlendiriliyor ve ihtiyaç dışı ürünlere para harcıyorlar. Bu durum, kullanılmayan ürünlerin birikmesine neden oluyor,” diyerek gereksiz alışverişten kaçınılması gerektiğini vurguladı.

İADE HAKLARINA DİKKAT

Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde iade sorunlarının sıkça yaşandığını belirten Kılıç, tüketicilerin 14 gün içinde koşulsuz cayma hakkına sahip olduklarını hatırlattı. Bu hakkın yazılı olarak kullanılmasının önemine işaret ederek şu bilgileri paylaştı: “Telefonla yapılan bildirimlerin bir anlamı yok. Yazılı ve kanıtlanabilir olması gerekiyor. Sorun yaşanması halinde tüketici, miktara göre tüketici hakem heyetine veya arabulucuya başvurabilir. Başvurular e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor.”

“GÜVEN DAMGASI TAŞIYAN SİTELER TERCİH EDİLMELİ”

Elektronik ticarette yapılan son düzenlemeler hakkında bilgi veren Kılıç, güvenli alışveriş için “güven damgası” taşıyan sitelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlandığını belirten Kılıç, Türkiye’de yasal mevzuatta sorun olmadığını ancak uygulamalarda eksiklikler bulunduğunu ifade ederek şu bilgileri ekledi: “Kasım döneminde tüketicilere ‘stoklar tükeniyor’ gibi yöntemlerle aciliyet yaratılıyor. Bu manipülasyonlara dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca denetim mekanizmalarının satış öncesinde devreye girmesi şart. Piyasa gözetim ve denetim müdürlükleri ile reklam ve bilgi teknolojisi birimlerinin aktif şekilde çalışması gerekiyor.”

“KREDİ KARTI GÜVENLİĞİNİ İHMAL ETMEYİN”

Kredi kartı güvenliğiyle ilgili de uyarılarda bulunan Kılıç, SSL sertifikalı sitelerin tercih edilmesi ve 3D güvenlik şifrelerinin kimseyle paylaşılmaması gerektiğini belirtti. Kılıç, “Güvenli bir alışveriş için şifreyle işlemi onaylamadan önce miktarı ve siteyi dikkatlice kontrol edin” diyerek sözlerini tamamladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.