Günlük rutinin değişmesi ile zamanın organizatörü olmak
Corona virüsü dünyada etkisini göstermeye devam etmekte, 23 Mart 2020 Pazartesi tarihinden itibariyle uzaktan eğitime başlanmasının ardından MEB, Sağlık Bakanlığı bilimsel danışma kurulunun görüşlerini de dikkate alınıp tekrardan uzaktan eğitim süresini 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzattı. Dersler bu süreçte sınıf müfredatlarına uygun olarak geçmişe nazaran daha zenginleştirilmiş içerik ile televizyondan (TRT kanallarından) ve EBA üzerinden öğrenciye aktarılmaya devam edilecek.
Öncelikle çocuklarımızın sağlığı için evlerimizde kalmalı, sosyal izolasyona dikkat etmeli ayrıca hem sosyal medyada paylaşılan hem de televizyon kanallarında virüsten korunmak için devamlı yayınlanan 14 altın kural çerçevesinde hastalıklardan korunmak amacıyla temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Bu kadar hızlı ilerleyen ve sağlığımızı tehdit eden, toplumda huzursuzluk yaratan salgından en kısa sürede kurtulmak için herkese büyük görevler düşüyor, herkesin kişisel bazda gerekli önlemleri alması gerekiyor. Öğrenci ve veliler bu süreç içerisinde öncelikle karamsarlığa kapılmamalı özellikle sınav arifesinde ki YKS ( TYT-AYT-YDS ) ve LGS öğrenci velileri bu duruma iyi çalışmalı, öğrencilerin konsantrasyonunu, motivasyonunu, başarısını olumsuz etkilemeyecek şekilde gerekli önlemler alınması konusunda titizlik içinde hareket etmelidir. Ebeveynler, doğru kaynaklardan zihinlerini ve duygularını beslemeli , bu bilgileri çocuklarına aktarmalı ve destek, örnek olmalılar. Veliler ev ortamını, öğrenciler için öğrenmeye uygun hale getirmeli, öğrencilerin dersleri takip edebilmeleri amacıyla bir oda veya köşe oluşturmalarına yardımcı olmalıdır. Küçükte olsa bu tür destekler öğrencinin moral ve motivasyonunu, olumlu etkileyecek. Öğrencinin başarı düzeyi artacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okullarda yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitim alıyor. Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören 8 milyona yakın öğrenci ile Türkiye'de toplam 26 milyon öğrenci bulunuyor. Öğrenci aileleri de bu kümeye dahil ettiğimizde sayı oldukça yükseliyor. Dünyada ve ülkemizde küresel kriz halini alan, bütün ülkelerin ortak sorunu koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitime devam edilecek olması bu süreçte gerek öğrencilerin gerekse velilerin günlük planlarını, günlük faaliyet sıralamasını, aktivite algoritması, büyük oranda değiştireceği gibi, öğrencileri ve velileri yeni duruma adapte olabilmeleri için zamanın organizatörü olmaya, zamanı yeniden planlamaya, tekrardan zamanı tasarlamaya ve bu süreci nasıl yöneteceği, organize edeceği, gün içinde ki faaliyetlerinde nasıl bir güncelleme yapması konusunda araştırmalara sevk etti. Uzaktan eğitim ile beraber evde nasıl yol yöntem izlenmeli ve günün programı nasıl yapılmalı zihinlerde ki en önemli sorulardan biri oldu. Örgün eğitimde öğrenciler sabahçı, öğlenci veya tam zamanlı eğitim alması durumuna göre okullarına gidiyorlardı. Okul ve ev mesafesine bağlı olarak yolda geçirdiği vakit oluyordu ama artık böyle değil.
Peki bu süreçte siz veliler ve öğrenciler olarak neler yapacaksınız? Bu sorunun cevabını detayları ile sonraki yazılarımda sizlerle paylaşacağım. Sağlıcakla kalın.