Süleyman Göksu

Süleyman Göksu

İlk Kurşun İzmir’den değil, Hatay Dörtyol’dan atıldı

İlk Kurşun İzmir’den değil, Hatay Dörtyol’dan atıldı

Hatay’ın Dörtyol İlçesi, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde kurtuluş meşalesinin yakıldığı,  varoluş destanımızın yazıldığı önemli bir Türkmen Şehridir. Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un, 15 Mayıs 1919’da İzmir’de Gazeteci Hasan Tahsin tarafından Yunanlılara karşı atıldığını tarih kitapları sürekli yazdı. İki Araştırmacı Yazar, Mehmet Tekin ve Kadir Aslan tarihi incelemelerinde 74 yıldır bir şeylerin yanlış gittiğinin farkına vardılar. Yoğun bir çalışmadan sonra belgelerle, Hatay Valiliği Kanalı ile Genel Kurmay Başkanlığı’na müracaat ettiler. Genel Kurmay Başkanlığından gelen cevapta, yanlış bilgi düzeltilerek Milli Mücadelede İlk Kurşun’un 19 Aralık 1918’de Hatay’ın Dörtyol İlçesi Karakese Köyünde, Fransız ve Ermenilere karşı Mehmet Çavuş (Kara) tarafından atıldığı açıklandı. Buna rağmen, bazı çevrelerin İlk Kurşun’un İzmir’den sıkıldığını iddia etmeleri havanda su dövmekten başka bir şey değildir.

Dile kolay, bundan yüz bir yıl öncesiydi. 1. Dünya Savaşı’nın neticesini belirleyen Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti için yıkım olmuştu. Atalarımız, düşenin dostu olmaz diye boşuna dememişler. Öncelikle Dörtyol, 11 Aralık 1918’de Fransız destekli Ermeniler tarafından işgal edilmiş olup, başka illerimiz de plan dâhilindeydi. Düşmanların sinsi hesapları Anadolu’nun her yerinde kendini gösteriyordu. Gözdağı vermeler ve sataşmalar hız kesmiyordu. İnsanlarımız, bu davranışlara seyirci kalamazdı. Sabır, tahammül sınırlarını aşarak son noktasına gelmişti. Arkadaşları ile bir araya gelen cesur yürekli vatan evladı Mehmet Çavuş, 19 Aralık 1918 günü canilere karşı durmuş, “İlk Kurşun”u sıkarak fitili ateşlemiştir. Dörtyol’dan, Kurtuluş Savaşı için dosta ve düşmana anlamlı bir mesaj veriliyordu. Bu husus, zor şartlarda inancın ve azmin başarısı, güzel günlerin habercisiydi. Güneyden gelen ışık, Yurdumuzun her yerinde geleceğimiz için moral kaynağı olmuştur.

Kararlı adımlarla, büyük zafere doğru gidiliyordu. İman gücü karşısında top, tüfek hikâye... Medeniyet ise “tek dişi kalmış canavar” dı. Kesin olarak karar verilmişti, düşmanlar topraklarımızdan kovulacaktı. Mert ve cesur Kara Hasan Paşa, Kuvay-ı Milliye Cemiyeti’ni kurarak, Mehmet Çavuş ve arkadaşlarıyla aynı safta yer aldı. Atatürk’ün öncülünde verilen mücadelenin neticesinde Dörtyol’umuz, 9 Ocak 1922 tarihinde düşmanlardan temizlendi. Bu uğurda çok bedel ödedik, şehitlerimiz ve gazilerimiz oldu. Milli Şairimiz Mehmet Akif’in dediği gibi, Yurdumuza alçakları uğratmadık, gövdemizi siper ederek yapılan saldırıların tümünü durdurduk. Ülkemizin bekası için sarf edilen olağanüstü çabalar, Türk’ün şahlanışıydı. İlk Kurşun’la Dörtyol’dan başlayan, kurtuluş günleri ile devam eden hareketler, istiklal ve bağımsızlığımız için çok önemliydi. Gelişmeler, Anadolu’nun sonsuza dek Türk Yurdu olarak kalacağını bütün dünyaya göstermiştir.

Güneyin incisi Dörtyol’da; İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi, İlk Kurşun Anıtı tarihimize ışık tutan önemli eserlerdir. Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un hatıralarını görmek, tarihin derinliklerine doğru yol almak elbette mümkün.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İlk Kurşun’un mimarı Mehmet Çavuş, Kuvay-ı Milliye’nin sembolü Kara Hasan Paşa ve arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyorum.

19 Aralık 2020’de 102. Yılını kutlayacağımız Milli Mücadele’de İlk Kurşun, Türk Milleti’nin kurtuluşu ve yeniden doğuşu demektir. Milli ruh ve heyecan demektir. Geleceğe her zaman güvenle bakacağımız, aydınlık Türkiye demektir…   

Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Göksu Arşivi

Cennet

17 Kasım 2021 Çarşamba 00:03