Ali İnandım

Ali İnandım

İpteki cambaz: Yerel Seçim

İpteki cambaz: Yerel Seçim

Ne abartılı bir yerel seçim süreci yaşıyoruz; genel seçim biter bitmez başladı, 6 ay öncesinden basın-yayın kuruluşlarını işgal etti seçim “Ne olacak da ne olacak?” diye. Partilerin de işine geldi, kendi üzerlerindeki dikkati ‘yerel seçim’ cambazına yönelttiler. İktidarı muhalefeti memnun.

Basın-yayın kuruluşları köpürttükçe köpürttü, eskiden son bir ay-15 günde kamuoyunun ilgi alanına giren yerel seçim, genel seçimin dumanı dağılmadan harladı siyaset ateşini. Ne ortada aday var ne mevcut başkanlar ve adayların kampanyası başlamış, 6 ay öncesinden saatlerce televizyon tartışmaları, zamansız ve hedefsiz sosyal medya paylaşımları aldı yürüdü. Boş teneke gürültüsü ortada bir şey yokken.

Partiler de “Ha açıkladık ha açıklıyoruz.. haftaya kaldı açıklama.. yağmur yağdı şimşek çaktı öbür hafta kesin.. sürprizlerimiz olacak..” falan sündürdüler konuyu. Basın-yayın kuruluşlarımız hiç altta kalmaz, don lastiği gibi uzattıkça uzatır, moleküllerine ayırır eline düşeni.

HARARETİN BASINCI NASIL ALINACAK?

Ne kadar boş bir zihin işgali. Olan genel seçimde oldu bitti zaten. Bu seçim döneminde genel seçim önemliydi. Yerel, önceki seçim de önemliydi.

Niye bu kadar abartıldı ve sündürüldü, boşuna değil; iktidarı, muhalefeti, medyası ipe, yerel seçimi çıkarttı cambaz olarak.

Üst üste salgın, pahalılık, enflasyon, deprem, terörle mücadele, savaşlar derken uzun zamandır alıştığımız düzen bozuldu bir kere. Dünyanın gidişatı, yeni düzeni kurmanın zaman alacağını gösteriyor. O zaman neyle alacaksınız kamuoyunda oluşan hararetin basıncını?

Dikkatleri cambaza yönlendirerek… Bu seferki cambaz da yerel seçim oldu.

İktidara şöyle faydası olur:

İçinde bulunduğumuz olumsuz koşulların ki kontrolümüz dışındaki uluslararası gelişmelerin de katkısı büyük oldu, karamsarlığını dağıtmak, yumuşatmak gerekiyordu. Genel seçim süreci de çok çekişmeli, sert ve kutuplaşmalı geçmişti çünkü. Cambaz yetişti!

İktidara muhalefet edeyim derken ayarı kaçırıp uluslararası konularda devlet politikalarına muhalefet eder duruma düşen muhalefet partilerini, cambazı göstererek ayakaltından uzaklaştırdı.

Çeşmenin vanası ve Meclis çoğunluğu elindeyken kaybedilmiş belediyeler çok üzmez iktidarı ama cambaz sayesinde bir yıl da seçim sonrasından kazanır; kazandın-kaybettin çikleti çiğnenir, balonu şişirilir, lastik gibi uzatılır ipe yeni cambaz çıkarılana kadar.

Muhalefete faydasıysa:

“Salgın, pahalılık, enflasyon, deprem, terörle mücadele, savaşlar” dedik… Bir iktidarı daha zayıf nasıl yakalaya bilirsiniz? Öncekiler gibi kaybettiğiniz son genel seçimi de hızla unutturma bahanesi ve fırsatıdır yerel seçim cambazı.

Üstüne atlar muhalefet ve hiçbir özeleştiri yapmadan, kendini sorgulamadan cambazı gösterir vatandaşa. Bir an önce unutturmak için erken başlamış olur seçim kampanyası. Hiçbir şeyi belli olmayan seçimin boş laf, iddia ve vaatleriyle önden 1, arkadan 1 yılınızı çalarlar. “Şöyle ezeceğiz.. böyle değiştireceğiz.. dersini vereceğiz.. hile yapıldı.. zaten yanlış adaydı..” diye diye 2 yıl kazanır muhalefet.

Atı alan Üsküdar’ı geçmiştir ama mangalda kül bırakmayan muhalefete can simidi olur cambaz.

Medyaya faydası olur:

Boş laf ve yazılarla zaman ve yer doldurur, ömrümüzden çaldıklarını iktidara muhalefete armağan ederler.

Vatandaşa bir faydası olacak mı?

Olmayacak. Cambaz ipten düşünce biraz daha artacak kızgınlığı, yine yanlış yere bakmıştır. boşa ümitlenmiş, büyüyecek hayal kırıklığı.

Bu yerel seçimin gereğinden çok ama çok fazla abartılması, temaşa sanatının gereğidir. İktidarı, muhalefeti ve basın-yayın kuruluşları işbirliğinde, başarılı bir gösteri sahnelenmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İnandım Arşivi