Kanal İstanbul
Kanal İstanbul Projesi Osmanlı padişahları için de büyük önem taşıyan.
Padişahlığı döneminde 1500’den fazla eser yaptıran Sultan 2. Abdülhamit çok istediği halde bu büyük projeyi hayata geçirememiştir.
Peki 75 milyar dolara mal olacak olan bu çılgın Kanal İstanbul Projesinin faydaları nelerdir?
Şehrin yoğunluğunu dağıtacak, savunma açısından kritik öneme sahip. İstanbul’u tanker tehdidinden kurtaracak. İstanbul’a yaşam alanı sağlayacak.
27.04.2011 Tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “çılgın projem” olarak adlandırdığı projesini slaytlar ve animasyonlar eşliğinde açıkladı. Erdoğan, çılgın projesinin adının ‘Kanal İstanbul’ olduğunu belirterek, “İstanbul içinden deniz geçen iki şehre dönüşecek. Avrupa Yakası’nda Karadeniz ile Marmara arasında bir kanal açacağız” demişti.
Hemen ardından hem dünyada, Arap ülkelerinden rantı fark eden zengin Katarlı işadamları gerek Türkiye’de bazı siyasetçiler hemen harekete geçerek parsel parsel kanal güzergahından arsalar aldılar.
Değerli okuyucularım şimdi buradan vatandaşın cebine girecek faydayı araştırdım “FINDIK” kadar fayda göremedim. Oysa Kanal İstanbul’un maliyeti ve giderleri Kars’taki, Hakkari’deki, Hatay’daki, Muğla’daki hatta Erzincan’daki vatandaşın cebinden çıkacak.
Oysa Kanal İstanbul’a maliyeti 75 milyar olarak belirlendi. Bakın bu maliyetle Türkiye’de neler yapılabilir.
1. İstanbul depreme dayanıklı hale getirilebilir. Yapıları onarılabilir ve onarılamayacak yapılarda yaşayan insanlar güvenli alanlara yerleştirilebilir.
2. Türkiye’deki eğitim sistemi değiştirilebilir. Bu parayla geleneksel eğitim bir kenara bırakılıp politeknik eğitim dediğimiz sistem getirilebilir. Ülkenin birçok yerinde eğitim görmeye elverişli olmayan okullar onarılabilir. Köydeki okullarla şehirlerdeki okullar arasındaki eşitsizliklerin ortadan kaldırılabilir. Yani yurdun her yerinde yeni yeni okullar yaptırılabilir.
3. Yeni üniversiteler açmak yerine de üniversiteler nitelikli hale getirilebilir. Örneğin ülkedeki bütün iletişim fakültelerinde bir stüdyonun kurulması gerekir. Öğrenciler pratik yaparak iş hayatına hazırlanmalılar. İmkansızlıklarla öğrenciler mezun oluyor ve ne yazık ki ortalık niteliksiz işsiz üniversite mezunuyla kaynıyor. Buna da bu parayla dur denebilir.
4. Mesela, Almanya dünyanın hidrojenle çalışan ilk trenini yollarla buluşturmuştu. Vatandaşa faydalı bir hizmeti bizde yapabiliriz.
5. Çiftçiyi ağlatmak yerine onlara sağlanacak olan imkanlarla (gübre-makine-traktör) tarım güçlendirilebilir. Böylece bu topraklarda üretilen birçok ürünü başka ülkelerden ithal etmek zorunda kalmayız
6. İşsizliğin %13,9’a kadar yükseldi işsizlik sorunu yaşadığımız bu dönemlerde vatandaşa istihdam sağlayacak yatırımlar yapılarak insanların evine ekmek götürecek imkanlar sağlanabilir.
7. Okuyan öğrencilerimiz için her şehre ücretsiz kalmalarını sağlayacak yurtlar yapılabilir.
Yukarıda saydığım şıkların hepsini yapacak imkana sahipken, çılgın proje Kanal İstanbul’u yapmakla inat eden bir tutum içerisindeyiz.
Bu proje açık seçik şudur. Yabancıya gitmesin diyerek arazinin büyük çoğunluğunu Katar ve diğer yabancılara sattılar. Kalan diğer yarısını da yandaşlara verdiler. Olsun gene de yabancıya gitmedi çok şükür, çok şükür...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.