Başkan Murat Köse: Ankara Geriye Gidiyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse A Haber'de “Melih Altınok ile Sebep Sonuç” programına konuk oldu. Başkan Murat Köse, Melih Altınok’un sorularını cevapladı. İşte programdan satır başları…  

Başkan Murat Köse: Ankara Geriye Gidiyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse A Haber'de “Melih Altınok ile Sebep Sonuç” programına konuk oldu. Başkan Murat Köse, Melih Altınok’un sorularını cevapladı. İşte programdan satır başları…  

Yavaş’ın ABB’yi kabile gibi yönettiğinin ispatı

Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse Büyükşehir’deki kabile iddialarının arkasında durdu. Mansur Yavaş’ın Mayıs ayı meclis toplantısında kabile yönetiminin ispatı şeklinde tavırlar sergilediğini anlattı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın gözünün korktuğunu bu yüzden mecliste kendilerine söz hakkı tanımadığını söyledi.

ABB AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse şöyle konuştu:

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bu toplantıda şöyle bir ifade kullandı. "Ben burayı kabile gibi yönetseydim” dedi “size söz hakkı vermezdim” dedi. Peki ne yaptı? Bize söz hakkı vermedi. Dolayısıyla kendisinin kabile gibi yönettiğini kendisi kabul etti ama nedir bu kabile gibi yönetmek Biraz ondan bahsetmek isterim. Özellikle geçen ayki toplantıda nisan ayı toplantısında biz Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl yönetildiğine dair bir tespitimizi yaptık. Tabii 3.yılı tamamladık asında Ankara’da. Birinci yılda bütçede ne yaptı diye baktık Ankara'da. Bir yılda faaliyet raporunda bütçede ne yaptı diye baktık Ankara'da, 10 milyar civarında bir harcama bütçesi vardı ama ortada bir iş yoktu. İkinci yıl oldu, 20 milyar aşağı yukarı bir bütçe kullandınız, Ankara’da ne yaptınız bize bir anlatın. Hiçbir tane yaptığınız şey görmüyoruz. 3. Yıl oldu 30 milyar civarında… Program başında hani Ankara'da farklı bir durum var diye dediniz ya evet siyasal açıdan da faaliyetler açısından da  Ankara Büyükşehir Belediye’sinde başka bir şey oluyor. Biz şöyle bir yapı gördük. ABB’nin farklı bir yapıyla yönetildiğini tespit ettik. Adeta kabile gibi yönetildiğini söyledik ve “kabile belediyeciliği var” dedik. Bunu bir şema ile gösterdik.  ABB böyle bir yapı ile yönetiliyor. Mansur Yavaş Kabile Başkanı. “Yükselciler, Servetçiler ve Fırsatçılar” dedik.  Yükselciler ve Servetçiler farklı kanatlar. Normalde Mansur Yavaş Kabile Başkanı bunların da desteklemesi lazım.  Yükselciler ve Servetçiler birbirine giriyorlar. Aslında bu ay özellikle mecliste yaşadığımız şeyin geçen ayki anlattığımızın devamı. Biraz sonra anlatmak isterim. Burada özellikle bu yıl da birbirine girmiş durumda. Biz ne yaptık burada? Bizim yaptığımız sadece şu; biz dedik ki burada normal burası Ankara Büyükşehir Belediyesi, iktidarda olan parti Cumhuriyet Halk Partisi onun ortağı İYİ Parti. Normalde şöyle olması lazım bütün konuların CHP ve İYİ Parti'nin Grup Başkan Vekilleri ile konuşulması lazım. Bütün kararların öyle alınması lazım. Biz baktık ne Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekilleri’nin ne de İYİ Parti Grup Başkan Vekillerinin bu olaydan haberi yok ve arka planda olan yapının böyle bir yapı olduğunu gördük.”

Mecliste Demokrasiye Yakışmayan Görüntüler

ABB AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse Büyükşehir meclis toplantısına damga vuran zabıta olayını anlattı, bu durumun mecliste bir başkanın bir vekili polise attırılması ile tehdit etmesiyle bir farkı olmadığını söyledi:

“ ‘Mansur Yavaş son meclis toplantımızda Soru önergelerine söz vermek istemiyorum’ dedi.  Ama biz söz almak istiyoruz. Meclis Başkan Vekili Fatih Ünal kalktı “Ben söz istiyorum ya da işte oradaki bir meclis faaliyeti ile ilgili söz istiyorum” dedi “Söz vermiyorum sana” dedi, devamında “Seni uyarıyorum” sonra da “Sana birinci uyarım” dedi ve “Otur yerine, seni zabıta ile attırırım” dedi… Yani bir mecliste bir milletvekiline başkan “seni polise attırırım” diyor. Bu olay tam da böyle bir olay. Devamında da kendi konuştu ve konuşurken bizim sorularımıza cevap vermedi, yine geçmişe gitti. Geçmiş yönetimle ilgili bazı konuları gündeme getirdi ve tamamen düşüncelerini fikirlerini iddialarını, yalan ve iftira olarak anlattı, meclisi kapattı gitti.”

“ABB’de ihaleler canlı ama rekabet kurallarına uygun değil”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ın o çok övündüğü ihalelerin canlı yayınlanması ile ilgili olarak ise Başkan Murat Köse, Sayıştay Raporuna işaret etti, örnekler vermeye devam etti. Başkan Murat Köse şöyle dedi:

“Mansur Yavaş ihaleler yapıyoruz, canlı yayınlıyoruz” diyor. Sayıştay ne diyor “Evet canlı yayınlanyor da “rekabet kurallarına uymamışsınız” diyor. Şeffaflığa uymamışsınız diyor. Özellikle şirketlerle ilgili konular var, çok ilginç. Mesela ANFA diye bir şirket var. İlginç olan şey şu “60 milyon lira zararda” diyor, “Müflis bir Tüccar gibi yönetiyorsunuz burayı” diyor… Geçen hafta Nihat diye bir arkadaşımız çıktı şirketlerle ilgili ihaleleri anlattı. 100 milyar dolarlık burada şirketlere para aktarıldığını tespit etti arkadaşımız. Yani şöyle Ankara Büyükşehir Belediyesi ihale yapıyor ama şirketlerine veriyor. Şirketlere verirken de ağırlık olarak şirketler alıyor ama normal diyelim ki 3 lira yapacakken şirket bunu 5 liraya alıyor. Aradaki 2 lira şirkette kalıyor bu rakamın tamamı. 100 milyar dolar bu kadar rakamın nerede olduğunu soruyoruz. Biz özellikle ‘açık olacağız, hesap vereceğiz’ diyordu.”

Kooperatifler İlgili İddialar

ABB AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse “Mansur Yavaş, Ankara'da da Başkent Kooperatifi diye bir kooperatifler üzerinden yerel ürünlerin pazarlanması, halka ucuz ulaştırması için bir market türü bir şey açtı. “Kooperatiflerden alacağız” diye. Şimdi bir tane kooperatif var kooperatifinin sahibi Büyükşehir Belediyesinde çalışan birinin eşi ve 250'ye yakın ürünü kendi üretmediği halde piyasadan alıp Büyükşehir’e satıyor ve ihale yok ortada. Milyonlarca rakam böyle örnekler çok” iddiasında bulundu.

EKOİKLİM Zirvesi ile ilgili iddialar

ABB AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse, ABB İYİ Parti Grup Başkan Vekili Adnan Beker’in de ABB’de yapılanlara ilişkin açıklamaları olduğunu belirtti:

“ABB İYİ Parti Grup Başkan Vekili Adnan Beker, geçen gün özel bir YouTube kanalına çıktı ve dedi ki, “burada yolsuzluk var” dedi. Eko-iklim  Zirvesini yaparken bu şahıs bir şirket kurdurmuş işte 10 milyar, 10 milyon, 20 milyon, 30 milyon, 50 milyon rakamlar dolaşıyor. Bu rakamlardan kimsenin haberi yok. Sponsorluk hizmeti almışlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde Mansur Yavaş’ın danışmanı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili bu soruları sordu ve halen cevap yok. Yani onlar da kendi içerisinde böyle bir tartışma var.”

“Engellemiyoruz”

“Büyük yalanlardan bir tanesi de engelleme konusu” diyen ABB AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Köse, Büyükşehir’de Ankaralıların hizmetine olacak hiçbir projeyi engellemediklerinin altını çizdi ve şöyle konuştu:

“Biz engelleseydik bugüne kadar 6 bin civarında meclise karar geldi. %97 oy birliği ile kararları geçirir miydik? Asla engelleme yok. Engelleme olsa bu rakamlar farklı olurdu. 2021 yılının bütçesi tahmin edilen rakam bütçe yapılırken 7.6 milyarlık bir gelir beklentisi vardı. Ne kadar gelir geldi. 9.3 milyar. Beklentinin üzerinde bir geliri var belediyenin. Hükümet eğer engelleseydi ABB’nin gelirlerinin yüzde 92’sini hükümetten gelen gelir oluşturur muydu? Geçen seneye göre de bütçede yüzde 37 artış var. Engelleseydik böyle olur muydu? Kasım ayında gelir ABB bütçesi asla müdahale etmeyiz geldiği şekliyle kabul ederiz. İtiraz edebiliriz ama etmiyoruz. Bugüne kadar 30 milyar civarında bir rakamı ABB Başkanı kendisi kullanmıştır. Uygulamada da bizim bir etkimiz yok.”

“Mansur Yavaş Halkın İçinde Değil”

Mansur Yavaş’ın “sosyal medya belediyeciliğini” iyi yaptığına dikkat çeken Başkan Murat Köse, Yavaş’ın sırça köşkünden çıkamayacağını, çıksa da halkın karşısına çıkmaya çekindiğini söyledi. 

Başkan Murat Köse, “Ankara'da maalesef üst yapıda gerçekten verdiği sözlerin hiçbirini tutamamış bir Mansur Yavaş var. Ankara'da sosyal medya belediyeciliği var. Sosyal medya üzerinden, troller üzerinden, sahte hesaplar üzerinden bir şey yapıyormuş algısı var… Ama siyaset insanların arasında olmakla olur derdini dinlemekle olur. Şimdi ben geçen ay sordum kendi dedim sokakta değilsiniz halkın içinde değilsiniz. Sırça köşk üzerinde ne olduğunu da görmüyorsunuz. Ama bu kabile yapısı ona izin vermiyor. Diyor ki sosyal medyada çok iyisin yerinde kalıyor. Sonra ne yaptı 2 tane ilçeye ziyarete gitti. Bir Haymana ilçesine gitti özel grupla özel yerlere gitti. Akyurt ilçesine gitti. Akyurt Belediye Başkanımız geçen toplantıda çıktı dedi ki “Sayın başkanım siz Akyurt'a geldiniz bize uğramadınız. Peki esnafta kime uğradınız?” Seçme esnaflara uğramışlar. Mansur Yavaş sokakta Ankara halkı ile yüzleşmeye hazır değil. Çıksın sokağa Ankara halkı ona cevabını versin. Ben de bir belediye başkanıyım her sokağa giriyorum. Her mahalleye girerim ve eşit hizmet adaleti ile hizmet yaptım” dedi.

Ve ANKAPARK…

Başkan Murat Köse, Mansur Yavaş’ın Ankapark’la ilgili tutumunun yanlış olduğuna işaret etti  ve “Yani bu konuyu aslında Mansur Yavaş polemik haline getirdi. Bir anlamda geçmişle hesaplaşmanın bir merkezi olarak gördüğü bir yer. Burayı Mansur Yavaş hayalet bir parka bir ucube bir parka dönüştürmeye çalışıyor. Zaman zaman tartışmalar basında duyuluyor. İşte şu kadar masraf yapıldı, yeri yanlıştı ve şimdi bu tartışmalar yapılabilir elbette. Herkesin bir tercihi olarak herke beğenmeyebilir. Bunlar bir tarafa buraya aslında ilgili şirketle oturup anlaşıp bu işi devam ettirebilirlerdi” diye konuştu.

Ankara Geriye Gidiyor

Başkan Murat Köse Başkent Ankara’nın geriye gittiğini söyleyerek, “Bu süreçte üç yılda Ankara geriye gitti. Ankara'da bugüne kadar 3 yılda yapılmış bir vizyon proje yok bırakın yeni projeleri verdiği sözleri tutmadı. Yani metro olsun kreşler olsun. Bir tane kreş yok, bir tane kütüphane yok. Bırakın bunları Ankara'da bir teleferik vardı Yeni Mahallede Şentepe'de metroya taşıma yapan bir teleferik vardı. İki yıldır kapalı. Şimdi açmaya çalışmışlar 27 milyonluk bir ihale yapmışlar yine bozuldu teleferik. Bırakın bir şey yapmayı. Ankara eskiyor, mevcut işleri yürütemedi.

Tesisin içi çalışabilir durumda aslında istense. Ankara'nın hafta sonu gideceği bir yer olsun Ankara'nın hafta sonu gideceği bir yer olsun. Burada eskiden hayvanat bahçesi vardı. Buraları hizmete aç çocukların da gideceği bir yer olsun. Burayı bir hayalet parka dönüştürüyor ve burada bir milli serveti heba ediyor”  dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.