İlk kez oy kullanacaklar dikkat
2023 Seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri oy kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar oldu.
14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için demokratik haklarımızı kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Yurt içinde oy kullanacak seçmenler, nerede oy kullanacaklarını e-Devlet, YSK'nin web sitesi, mobil uygulaması veya kurulun 444 9 975 çağrı merkezinden öğrenebilirler. Seçmen bilgi kağıtlarında da oy kullanacakları adresler yer almaktadır.
Yurt dışında kayıtlı seçmenler, oy kullanacakları temsilciliklerin ve gümrük kapılarının adres ve oy kullanma tarihi bilgilerine YSK'nin internet sitesinden ulaşabilirler.
Oy verme işlemi için seçmenler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Bu kimlikler, oy verme işleminin gerçekleşeceği sandıkta görevli olan kişilere gösterilerek, oy kullanma işlemi tamamlanacaktır.
14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanma işleminin ardından seçmenlerin imza atma zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekiyor.
Oy verme süreci şöyle işleyecek: Seçmenler, oy verme mahalline giderek sandık kurulu başkanına kimliklerini ibraz edecekler ve oy zarfı ve pusulası ile "Evet" ya da "Tercih" mührünü alarak kapalı oy verme kabinine girecekler. Burada oy vermek istedikleri parti/aday için belirlenen alana mührünü basacaklar. Daha sonra oy pusulalarını kapalı zarfa koyarak sandığa atacaklar.
7 kişilik sandık kurulu görevli olacak
Seçimlerde oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 5'i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişilik sandık kurulu görevli olacak.
Seçim günü oy verme süresinin 17.00 itibarıyla dolmasıyla sandık kurulu başkanı tarafından sandıklar açılacak ve oyların sayılmasına başlanacak. Sandık sonuçları, sandık kurulu tarafından tutanak altına alınacak ve ilçe ve il birleştirme tutanakları da siyasi parti temsilcilerinin huzurunda düzenlenecek. Birer örnekleri parti temsilcilerine verilecek ve vatandaşların görebileceği şekilde de asılacak.
SEÇSİS'e girilen veriler doğrudan YSK'ye ulaşacak ve eş zamanlı olarak siyasi partilerle paylaşılacak. Seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra, tüm sandık sonuçları ve ıslak imzalı tutanaklar YSK'nin internet sitesi üzerinden vatandaşların erişimine açılacak.
Hangi durumlarda oylar geçersiz sayılır?
Seçmenlerin, oy verme işlemini doğru ve eksiksiz bir şekilde yapabilmeleri için dikkat etmeleri gereken birkaç nokta daha bulunuyor.
Öncelikle, oy verme işleminde sadece "Evet" ya da "Tercih" mührü kullanılabilecek. Birden fazla ittifaka veya aynı ittifakta yer almayan parti ya da adaya mührür basılması halinde oylar geçersiz sayılacak.
Ayrıca, oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak. Bu nedenle, oy verme işlemi sırasında seçmenlerin dikkatli ve özenli davranmaları önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.