TZD Genel Başkanı Demirtaş uyardı: İklim değişikliği tarımı vurdu, üretim azalırken gıda fiyatları yükseliyor!

İklim değişikliğinden dolayı tarımın olumsuz etkilendiğini anadolugaze.com.tr'ye değerlendiren Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, bu durumun gıda fiyatlarının yükselmesine ve üretimin düşmesine sebep olduğunu ifade etti.

TZD Genel Başkanı Demirtaş uyardı: İklim değişikliği tarımı vurdu, üretim azalırken gıda fiyatları yükseliyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

İklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen beklenmedik hava olayları, orman yangınları, sel, hortum, aşırı sıcaklar ve soğuklar, tarımsal üretimde biyoçeşitliliğin azalmasına ve verim kayıplarına neden olabiliyor. Konuyla ilgili olarak Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, internet haber sitemize önemli açıklamalarda bulundu.

KÜRESEL ISINMA EN ÇOK TARIMI VURDU

Demirtaş, küresel ısınmanın en çok tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurgulayarak, üretimdeki azalma ya da fazlalığın ekonomik dengeleri ciddi şekilde bozabileceğine dikkati çekti.

Üretim kayıplarının arz-talep dengesine göre ciddi artışlara yol açtığını bildiren Demirtaş, fiyatlardaki bu artışın tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini zorlaştırdığını ve alım gücünü ise zayıflattığına vurgu yaptı.

tarim1.jpg

“AŞIRI SICAKLIKLAR ÜRETİMİ VE FİYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Aşırı sıcaklıkların; bitkisel üretimden hayvancılığa, balıkçılıktan diğer tüm tarımsal faaliyetlere kadar her alanda olumsuz etkiler yaratacağını ifade eden Başkan Demirtaş, “Özellikle tek ve çok yıllık bitkilerde üretim miktarındaki azalmalar, ürün kalitesinin düşmesi, bitki hastalıklarında artış, toprak verimliliğinin düşmesi ve ürün deseninin değişmesi gibi probleme neden olabilir. Bunun yanında, üretim maliyetlerinin yükselmesi, tarıma dayalı sanayide üretim kayıplarının artması, ekim alanlarının daralması ve işsizliğin artması da sorunlar arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Kuraklıktan en çok etkilenen ürünler ve bölgeler hakkında bilgi veren Demirtaş, şu ifadelere yer verdi: “Kuru şartlarda üretimi yapılan buğday, arpa, ayçiçeği; baklagillerden mercimek, nohut kuraklıktan olumsuz şekilde etkilendi. İç Anadolu bölgesinin orta kesimleri, Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinin bir bölümü ve Trakya bölgesi de kuraklıktan etkilenenler arasında.”

tarim3.jpg

ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİ NEYDİ NE OLDU!

Geçtiğimiz aylarda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat alım fiyatlarına ilişkin açıklama yapmıştı. Yapılan açıklamada ton başına makarnalık buğday 10 bin lira, ekmeklik buğday 9 bin 250 lira ve arpada ise 7 bin 250 lira olarak fiyat belirlendi.

Konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan Hüseyin Demirtaş, geçen yılla bu yıl arasındaki farkı şu şekilde anlattı:

"2023 yılı için kırmızı ve beyaz sert buğday ekmeklik kilogram 8 lira 25 kuruş, makarnalık buğday 9 lira, arpa ise 7 lira idi. Taban fiyatına ek olarak ise ton başına buğdayda bin TL, arpada ise 500 lira prim desteği verildi. Yani geçen yıla göre bu yıl prim hariç ekmeklik buğdayda yüzde 12,1, makarnalıkta yüzde 11,1, arpada ise yüzde 3,6’lık bir artış sağlandı. Çiftçinin beklentisi ise kilogram başına 15 TL idi.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.