50 yaşındaki erkeklere prostat taraması tavsiyesi

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Akbulut, 50 yaşındaki erkeklerin mutlaka prostat taraması yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

50 yaşındaki erkeklere prostat taraması tavsiyesi
Yayınlanma:

15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Akbulut, prostat hastalıklarının erkelerde 50 yaş itibarıyla ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti.

Prof. Dr. Akbulut, prostatın vücudumuzdaki önemli organlardan biri olduğunu ifade ederek, "Prostat, üremeyi sağlamak için görev yapar. Ancak yaş ilerledikçe prostatın iyi huylu büyümesi mümkün olabilir ve bu durum, kötü huylu hale geldiğinde kansere dönüşebilir. 50 yaşından itibaren prostat taraması büyük önem taşır." dedi.

Hastaların başvurularında ilk olarak prostatın iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu değerlendirdiklerini açıklayan Akbulut, şu adımları takip ettiklerini belirtti: "Hastayı muayene ediyoruz, prostat kanseri tarama testlerini uyguluyoruz ve idrar tahlili yapıyoruz. Elde edilen bulgulara göre son değerlendirmeleri gerçekleştiriyoruz."

PROSTAT BUHARLAŞTIRMA TEDAVİSİ

İyi huylu prostat büyümesi durumunda, öncelikle ilaç tedavisi uygulandığını söyleyen Akbulut, bu ilaçların prostatı gevşetici ve boyut küçültücü etkiler sağladığını aktardı. Eğer bu tedavilere rağmen idrar akımında sorun devam ederse, cerrahi müdahale gerektiğini belirtti. Akbulut, "Günümüzde açık ameliyat yerine daha gelişmiş teknolojiler kullanıyoruz ve hastalarımız genellikle ameliyat sonrası aynı gün taburcu olabiliyor. Anestezi alamayacak hastalar için ise prostat buharlaştırma tedavisini uyguluyoruz." dedi.

Kötü huylu prostat kanserleri konusunda da uyarılarda bulunan Akbulut, 50 yaşındaki erkeklerin tarama yaptırmasını önerdi. Ayrıca, birinci derece yakınlarında prostat kanseri hikayesi olan hastaların 45 yaşında taramaya çağrıldığını ve şüpheli durumlarda prostat MR’ı çekildiğini belirtti. Teknolojinin sağladığı imkanlarla, prostat kanseri şüphesi olan hastaların robotik cerrahi ile ameliyatlarının yapıldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.