8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü”
1993 yılından beri dünyada 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak kutlanıyor. Talasemi (Akdeniz Anemisi), Türkiye ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak duruyor.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Talasemi (Akdeniz Anemisi) genetik (kalıtım yoluyla) geçiş gösteren ve ağır derece kansızlık nedeni olan bir hastalıktır. Talasemi, kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hastaların büyük çoğunluğunda kansızlık o kadar ağır düzeydedir ki bu hastalar düzenli kan transfüzyonu (nakli) almaları gerekiyor.
Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgilere göre, talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere kalıtsal kan hastalıklarının Türkiye’de ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi.
Türkiye’de beta-talasemi taşıyıcı sıklığı yüzde 2,1 olduğu belirtilen açıklamada, bölgelere göre yüzde 0,6-13 arasında değiştiği kaydedildi.
Bakanlığın açıklamasında, Türkiye’de akraba evliliklerinin fazla olması, genetik geçişli bir hastalık olan Talasemi’nin görülme sıklığını arttırdığını, her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya geldiğini, aileler ve toplumun maddi manevi zarara uğradığı aktarıldı.
TALASEMİ HASTALIĞI NASIL ÖĞRENİLİR?
Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğunun bu hastalığı taşıdıklarını bilmedikleri ifade edilen açıklamada, Talasemi hastalarının bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testi yaptırdıklarında bu hastalığı öğrendikleri belirtildi.
Türkiye’de 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren Hemoglobinopati Kontrol Programı, “Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programı” adıyla 81 ilde uygulandığı belirtilen açıklamada, program kapsamında; evlilik öncesi sağlık raporu almak için aile hekimlerine başvuran eş adaylarına danışmanlık hizmeti sunulduğunu, ardından erkek eş adayından tarama için kan örneği alındığını, ildeki ya da ilin bağlı olduğu laboratuvara kan örnekleri gönderildiği ifade edilerek, tarama testleri yapıldığı bildirildi.
Açıklamada, eğer erkek eş adayı hemoglobinopati açısından taşıyıcı ya da şüpheli çıkarsa kadın eş adayına da tarama testi yapıldığı kaydedildi.
Öte yandan, evlilik öncesi taramalarla amaçlanan hastalığın taşıyıcısı anne ve baba adaylarını saptamak ve hasta bebek doğumunu engellemek olduğu vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.