Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Baydın: Sokak köpekleri acilen kısırlaştırılmalı!
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Baydın, başıboş sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılması gerektiğini belirterek, "Belediyelerin tek başına bu işin altından kalkması mümkün değil. Merkezi yönetim, yerel yönetimler ve Türk Veteriner Birliği ile bu sorun çözülebilir. Ayrıca serbest veteriner hekimlerimizi değerlendirmeliyiz.” dedi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Ankara’da son aylarda sokaklarda başıboş gezen köpekler büyük sorun oluşturuyor. Sokak köpeklerinin saldırgan tavırlarının en büyük sebebinin yiyecek ve su bulamadığından kaynaklandığını dile getiren Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Baydın, anadolugazete.com.tr'ye önerilerini açıkladı.
Ahmet Baydın, “Her sokak köpeği agresif değil. Bazı sokak köpekleri saldırgan. Bu saldırgan köpek sayısı da çok az. Köpeklerin saldırgan olmasının ise 3 temel nedeni var. Özellikle kış aylarında su ve yiyecek bulamaması hayvanın saldırgan olmasına neden olabiliyor." dedi.
Açlık durumunda hayvanların sinirli olduğuna dikkati çeken Baydın, "Açlık durumunda hayvanlar sinirleniyor. Hayvanlar kendi alanlarını içgüdüsel olarak, korumaya çalışıyorlar. Son etken durum ise anne köpeğin yavrularını koruma iç güdüsü. Bu sebepler nedeniyle hayvanlar saldırgan bir tutum sergiliyorlar.” diye konuştu.
SOKAK HAYVANLARININ SORUMLULUĞU YEREL YÖNETİMLERDE!
Ahmet Baydın, saldırgan köpeklerin ‘insanı’ gördüğü zaman hemen saldırma durumunun söz konusu olmadığına da dikkat çekti.
Sokak hayvanlarının sorumluluğunun yerel yönetimlerde olduğunu belirten Baydın, şöyle konuştu:
“Belediyeler, sahipsiz köpekleri sokaktan alıp, kısırlaştırdıktan sonra tekrardan köpeği aldığı semtte bırakması gerekiyor. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi, tedavisi yapılan sokak hayvanlarının alındığı yere geri bırakılmasını gerektiriyor. Yani sokak hayvanları toplumsal hayatın resmi olarak da bir parçası. Ancak belediyelerin tek başına bu işin altından kalkması mümkün değil. Merkezi yönetim, yerel yönetimler ve Türk Veteriner Birliği ile bu sorun çözülebilir. Ayrıca serbest veteriner hekimlerimizi değerlendirmeliyiz. Serbest veteriner hekimleri de kısırlaştırma sürecine katılırsa, kısa süre içinde sorun çözülür.”
"BELEDİYELER KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİNİN ALTINDAN TEK BAŞINA KALKAMAZ!"
Baydın, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve diğer yerel yönetimlerin sokak köpeklerini kısırlaştırdığını ancak belediyelerin bu işin altından tek başına kalkamayacağını vurguladı.
Ankara’da yaklaşık 450 veteriner kliniğinin bulunduğunu belirten Baydın, “450 veteriner kliğini bu sürece dahil olduğunda kısırlaştırma işlemi daha kısa süre içinde biter.” dedi.
Ankara’da geçtiğimiz günlerde 4. Sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz’a sokak köpeklerinin saldırısına uğradığını anımsatan Baydın, kamuoyunda sahipsiz köpeklerinin toplatılmasının gündemde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Saldırgan davranış gösteren köpeklerin sürüden ayrılması doğru bir yöntem olabilir. Ancak köpekleri topladığımız alanların hayvanın refahına uygun dizayn edilmesi gerekiyor. Sadece köpekleri toplayıp, bir alanda tutmak doğru değil. Hayvanlara iyi bir yaşam koşulunda bakmadıktan sonra köpekler de sıkıntı yaşar. Hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıklar sebebiyle bu bölgelerinin denetlenmesi de gerekiyor. Bir sorunu çözelim derken başka bir soruna neden olmayalım.”
Baydın, sokak hayvanlarının uyutulmasına (ötenazi) karşı olduğunu, hayvanların barınaklarda refah içinde yaşaması gerektiğini dile getirdi.
SOKAK KÖPEKLERİ KISIRLAŞTIRILMALI!
Ahmet Baydın, COVID-19 pandemi sürecinde sokak hayvanlarının popülasyonunun arttığını belirterek, “Sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılması gerekiyor. Kısırlaştırma işlemi yapılan hayvanın daha sakin olduğunu araştırmalar kanıtlıyor. Bu süreci de merkezi yönetim, yerel yönetimler ve serbest veteriner hekimler hep beraber çözmeli.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.