Ankara'da örücülük mesleğini Hüseyin Özyürek, 30 yıldır sürdürüyor
Türkiye'de sayıları gittikçe azalan örücülük mesleğini yaşatan 45 yaşındaki Hüseyin Özyürek, mesleğin son zamanlarını yaşadığını söyledi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Hüseyin Özyürek, Türkiye'de sayıları gittikçe azalan örücülük mesleğini yaşatan usta ellerden biri. Teknolojiye karşı mesleğini yaşatmaya çalışan Hüseyin Usta, 45 yaşında bu işi büyük bir tutkuyla sürdürüyor.
İşini çok sevdiğini ve büyük bir tutkuyla yaptığını anlatan Özyürek, mesleğe ilginin giderek azaldığını söyledi.
Mesleğin son demlerini yaşadığını belirten Özyürek, “Çırak yok. Yanımızda çalıştıracak eleman bulamıyoruz. İşimi çok seviyorum. Son nefesime kadar da mesleğimi icra etmeye devam edeceğim.” dedi.
MESLEĞİN SON TEMSİLCİLERİNDEN!
Ankara’da örücülük mesleğini icra eden usta sayınının bir elin beş parmağını geçmediğini vurgulayan Özyürek, şöyle konuştu:
“Ankara’da örücülük mesleğini devam ettiren birkaç ustadan biri de benim. 16 yaşında okulu bitirdikten sonra mesleğe ailemin sayesinde adım attım. O günden bugüne mesleğimi icra etmeye çalışıyorum. Severek yaptığım mesleğimde maalesef emeğimin karşılığını alamıyorum. Her geçen gün ekonomik şartlar zorlaşıyor. Sigorta, kira, aidat derken birçok masrafın altından zor kalkıyorum.”
Usta Özyürek, Ankara’da örücülük mesleğini icra eden kişi sayının çok az olduğunu, iş potansiyelinin giderek arttığını; ancak vatandaşın istediği ücretler karşısında pazarlık ettiğinden dert yandı.
Özyürek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dışarıda bir yemek yiyorsunuz en kötü 300 lira ödüyorsunuz. Bizim mesleğimiz çok ince bir iş. Bir elbise için 3 saat uğraşıyorum. Vatandaşa 200 lira dediğim zaman burun kıvırıyor. Şu paralar çok komik paralar. Biz de müşteriyi kırmamak için indirim yapıyoruz ancak şu ekonomik kriz ortamında yapabileceğimiz çok bir şey yok.”
Elbiselerde oluşan sigara yanığı ve çivi gibi cisimlere takılma sonucu oluşan yırtılmaları kumaşın dokusuna uygun biçimde tamir ettiğini anlatan Özyürek, elbise, pantolon, mont, kravat gibi tekstil ürünlerinde iz bırakmadığına dikkati çekti.
Özyürek, “Şu an her şey pahalı. Özellikle tekstil ürünlerine çok zam geldi. Bir pantolon neredeyse bin lira oldu. Ceket desen öyle. Vatandaş da eski kıyafetlerini getiriyor, tamir ediyoruz. Şu an işler iyi.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.