Bir ülke daha duyurdu: Dünya alarmda! | M çiçeği virüsü bir ülkede daha görüldü!

Filipinler'de daha önce ülke dışına seyahat etmemiş bir kişide M çiçeği virüsü tespit edildi. Filipinler Sağlık Bakanlığı yetkilileri, virüsün ülkede görülmesinin ardından hızlı tespit ve müdahale çalışmalarına ağırlık verileceğini açıkladı.

Bir ülke daha duyurdu: Dünya alarmda! | M çiçeği virüsü bir ülkede daha görüldü!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bu vaka, ülkede M çiçeği virüsü tespit edilen ve daha önce yurt dışı bağlantısı olmayan ilk vaka olarak dikkat çekiyor.

VİRÜSÜN YAYILMA POTANSİYELİ ENDİŞE YARATIYOR

Yetkililer, son olarak Aralık 2023'te Filipinler'de görülen M çiçeği virüsünün, bu yeni vakayla yeniden gündeme geldiğini belirtti. Tespit edilen vakada hastanın hızla izolasyona alındığı ve tedavi sürecinin başlatıldığı bildirildi. Ancak, bu durumun virüsün daha geniş bir alanda yayılma potansiyeline sahip olabileceği endişesini artırdığı ifade edildi.

ENDONEZYA'DA 2024 YILINDA 14 M ÇİÇEĞİ VAKASI TESPİT EDİLDİ

Endonezya'da ise Ocak-Ağustos 2024 döneminde 14 kişide M çiçeği virüsü tespit edildiği açıklandı. Endonezya Sağlık Bakanlığı, ülkeye gelen yolculara yönelik testlerin sıkılaştırıldığını ve virüsün yayılmasını engellemek için ek önlemler alındığını duyurdu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN ACİL DURUM UYARISI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 14 Ağustos'ta M çiçeği virüsüyle ilgili bir Acil Durum Komitesi toplantısı düzenledi. DSÖ, virüsün uluslararası yayılma potansiyeline karşı "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" ilan edilmesini tavsiye etti. Bu durum, özellikle Afrika'da ve diğer bölgelerde virüsün yayılma hızının dikkatle izlenmesini gerektiriyor.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA

M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine, bulaşmış eşyalara veya vücut sıvılarına temas yoluyla yayılabiliyor. İlk belirtiler, enfeksiyondan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, yorgunluk ve ciltte su çiçeği benzeri kabarcıklarla kendini gösteriyor. Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar hastalığın semptomlarını hafifletebiliyor. Vakaların çoğu hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.

DSÖ, "maymun çiçeği" olarak bilinen hastalığın adını, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle 2022 yılında "mpox" olarak değiştirmişti. Virüsün yeniden ortaya çıkışı, dünya genelinde halk sağlığı yetkililerini alarma geçirmiş durumda.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.