Bu besinler probiyotik kaynağı!

Günümüzde birçok insan sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışıyor. Öğünlerimize probiyotik besinleri eklemek ise hayati önem taşıyor. Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotikler hangi besinlerde bulunuyor? İşte o besinler...

Bu besinler probiyotik kaynağı!
Yayınlanma:

Günümüzde birçok insan sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışıyor. Öğünlerimize probiyotik besinleri eklemek ise hayati önem taşıyor. Çünkü probiyotikler, sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirebilen yararlı mikroorganizmaları içerir. Probiyotikler genellikle vücutta bazı işlevlere yardım eden faydalı bakterilerdir. Probiyotikler doğal olarak bazı gıdalarda bulunur veya ek olarak bazı yiyeceklere ilave edilebilir.

İşte probiyotik açısından zengin olan besinler:

Yoğurt: En bilinen probiyotik kaynağıdır. Ancak, yoğurdun probiyotik içerdiğinden emin olmak için üzerinde “aktif ya da canlı kültürler içerir” ibaresi yer almalı.

Kefir: Yoğurttan daha sıvı bir kıvama sahip olan ve daha fazla probiyotik türü içerebilen fermente bir süt ürünüdür. Ayranda da probiyotik bulunuyor.

Lahana Turşusu: Lahananın tuz ve bazen de diğer baharatlarla fermente edilmesiyle elde edilen zengin bir probiyotik kaynağıdır. Aynı zamanda C vitamini ve sindirimi destekleyen lifler açısından da zengindir.

Kimchi: Kore’ye özgü, baharatlı ve fermente sebze karışımıdır. Genellikle Çin lahanası ve Kore biberinden yapılır.

Miso: Japon mutfağında sıklıkla kullanılan, fermente soya fasulyesinden yapılan bir macundur. Çorbalar ve soslar için lezzetli bir temel sağlar.

Tempeh: Fermente soya fasulyesinden yapılan, yüksek protein içeriğine sahip bir yiyecektir. Vejetaryen ve vegan diyetleri için iyi bir protein kaynağıdır.

Kombucha: Fermente çay olarak bilinir ve özellikle alternatif sağlık toplulukları arasında popülerdir. Probiyotiklerin yanı sıra, B vitaminleri ve diğer bileşikler açısından da zengindir.

Geleneksel Turşular: Tuzlu suda fermente edilen ve probiyotikler açısından zengin olan sebzelerdir. Ancak, sirke ile yapılan turşular probiyotik içermez.

Laktik Asit ile Fermente Edilmiş Peynirler: Cheddar, Gouda ve İsviçre peyniri gibi bazı peynirler, sindirim sırasında sağ kalabilen probiyotikler içerebilir.

Bu besinleri öğünlerinize ekleyerek sindirim sisteminizin sağlığını destekleyebilirsiniz. Ancak, probiyotik alımınızı artırırken, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürmek çok önemlidir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.