Cahar Dudayev kimdir? Milyon birinci Cahar Dudayev nereli?

Çeçenistan 1.Cumhurbaşkanı Cahar Dudayev kimdir? Cahar Dudayev nerelidir, Cahar Dudayev tarihte ki önemi nedir?

Cahar Dudayev kimdir? Milyon birinci Cahar Dudayev nereli?
Yayınlanma:

Cevher Musayeviç Dudayev, Sovyet Hava Kuvvetleri generalilik görevi yapmış Çeçen lider. 1991'den 1996'daki ölümüne kadar Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığı görevini yapmıştı.

HAYATI

Cevher Dudayev, 15 Şubat 1944 tarihinde Çeçenistan'ın Yelhoroy Köyü'nde, Musa ve Rabia Dudayev çiftinin 13. çocuğu olarak dünyaya geldi. Ancak, henüz kundaktayken 27 Şubat 1944'te, Sovyetler Birliği'nin lideri Stalin'in emriyle, Dudayev ailesi dahil olmak üzere tüm Çeçen ve İnguş halkı, suçlu oldukları iddia edilen "halk düşmanları" olarak Kazakistan'a sürüldü.Cevher Dudayev, Kazakistan'ın Çimkent şehrinde büyüdü ve 1957'de ailesiyle birlikte Çeçenistan'a geri döndü. Dudayev, eğitimine devam ederek Sovyet Hava Kuvvetleri Akademisi'nde mühendislik eğitimi aldı ve daha sonra Sovyet Hava Kuvvetleri'nde pilot olarak görev yaptı. Dudayev, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, 1991 yılında Çeçenistan'ın bağımsızlığı için mücadele etmeye başladı ve 1994 yılında Çeçenistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Ancak, Rusya ile yaşanan çatışmalar nedeniyle 1996 yılında Dudayev, Rus ordusunun yaptığı bir hava saldırısı sonucu öldürüldü. Cevher Dudayev, Çeçenistan'ın bağımsızlığı için verdiği mücadeleyle tanınan bir liderdir ve bugün hala Çeçenistan'da büyük bir saygı görür.

ASKERİ HAYATI

Cevher Dudayev, ortaokulu Sibirya'da tamamladıktan sonra Tambov Hava Harp Okulu'na girdi ve Uzun Mesafe Uçak Pilotluğu ve Mühendisliği Okulu'nu 1966 yılında tamamladı. Ardından Gagarin Hava Harp Akademisi'nde eğitim gördü ve 1. Sınıf pilot ve mühendis ünvanını kazandı. Sovyetler Birliği hükümeti tarafından, Dudayev'in başarılarından dolayı 12 madalya verildi ve tümgeneralliğe terfi etti. Stratejik Hava Kuvvetleri'nde tümen komutanı olarak atanan ilk Müslüman oldu. Ancak, 1989 yılında Estonya'da stratejik hava kuvvetleri filoları komutanlığı yaparken, Baltık ülkelerinde başlayan bağımsızlık hareketlerinin kuvvet kullanılarak bastırılması için Moskova'dan emir aldı. Dudayev, bu emri yerine getirmedi. Moskova, Dudayev'in itaatsizliği nedeniyle onu cezalandırdı ve askeri birliği ile Grozni'ye sürgüne gönderdi. Dudayev, 1990 yılının Mayıs ayında ordudaki görevinden istifa etti. Bu olay, Dudayev'in Sovyetler Birliği'ndeki kariyerinin sonunu getirdi ve sonrasında Çeçenistan'ın bağımsızlığı için mücadele etmeye başladı.

bakan.jpg

SİYASİ HAYATI

Kasım 1990'da, daha sonra Çeçen Halkı Ulusal Kongresi olarak bilinen Çeçen Halkı Kongresi'ne davet edildi ve yürütme kurulu başkanı seçildi. 19-21 Ağustos 1991'de Gorbaçov'a yönelik başarısız darbe girişiminde Dudayev darbecilerin karşısında yer aldı. Daha sonra, darbecilerle işbirliği yapan Çeçen-İnguş Cumhuriyeti hükümetini devirmek için bir halk hareketine öncülük etti. 27 Ekim 1991'de yapılan seçimlerde oyların %85'ini alarak Çeçen Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildi.11 Aralık 1994'te Rusya'nın Çeçenistan'a yönelik askeri harekâtına karşılık olarak Dudayev cihat ilan etti ve onun önderliğinde Çeçen halkı yaklaşık iki yıl süren bir çatışma başlattı. Dudayev, 21 Nisan 1996'da bir Rus senatörle telefonda konuşurken bir telefon sinyaliyle yeri tespit edildiğinde suikasta kurban gitti. Bir savaş uçağından atılan lazer güdümlü bir füze tarafından öldürüldü. Rus eşi Alla Dudayeva, Dudayev'in mücadelesini anlatan "Bir Milyonuncu" adlı bir kitap yazdı. Kitabın başlığı, Dudayev'in Reuters ile yaptığı bir röportajda yaptığı açıklamadan esinlenmiştir: "Çeçenlerin bir milyon generali var ve ben bir milyon birinciyim." Kitap Türkçe'ye de çevrildi.

DUDAYEV SUİKASTi

Cevher Dudayev'in ölümü, Çeçenistan'da büyük bir şok yarattı ve onun ölümü, Çeçen direnişinin liderliği için büyük bir boşluk yarattı. Dudayev'in ölümünden sonra, Çeçenistan'daki savaş devam etti ve onun yerine geçen diğer liderler, Rusya ile müzakereler yürütmeye çalıştılar. Ancak, Dudayev'in mirası hala Çeçenistan'da ve dünya genelinde hatırlanmaktadır ve onun hayatı ve mücadelesi, birçok insanın ilham kaynağı olmuştur.

Cahar Dudayev, iki lazer güdümlü füze saldırısı sonucunda şehit edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.