Çocuğunuzu okula kahvaltı yapmadan göndermeyin
Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, okulların açılmasıyla birlikte ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. Gündüz, kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirterek, "Çocuğunuzun okuldaki performansını artırmak ve konsantrasyon eksikliği yaşamamasını sağlamak için mutlaka kahvaltı yaptırın" dedi.
Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, özellikle okul çağındaki çocukların büyüme ve gelişme döneminde olduklarını vurgulayarak, beslenmelerinin bu dönemde büyük önem taşıdığını söyledi. Sağlıklı bir gelişim için her besin grubundan yeterli miktarda alınması gerektiğini ifade eden Gündüz, çocukluk döneminde edinilen yeme alışkanlıklarının gelecekteki beslenme düzeni üzerinde de etkili olduğunu dile getirdi.
"ENERJİ İÇİN KARBONHİDRATLAR, GELİŞİM İÇİN PROTEİN ŞART"
Diyetisyen Gündüz, çocukların günlük enerji ihtiyaçlarını karşılamak için karbonhidrat ve yağların önemli olduğunu vurguladı. Gelişim ve büyüme için ise proteinlerin hayati önem taşıdığını belirtti. Çocukların protein ihtiyaçlarını karşılamaları için günde 2-3 porsiyon et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketmeleri gerektiğini ekledi.
"KAHVALTI YAPILMADIĞINDA HALSİZLİK VE DİKKAT EKSİKLİĞİ ORTAYA ÇIKABİLİR"
Sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğunu hatırlatan Gündüz, "Gece boyunca 8-12 saat boyunca aç kalan vücut için sabah kahvaltısı metabolizmayı canlandırır ve beyin için gerekli olan glikozu sağlar. Araştırmalar, kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı ve dikkat eksikliği görüldüğünü; bu durumun da okul başarılarını olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor" diye konuştu.
Gündüz, kahvaltının günlük enerji ihtiyacının üçte birini karşılaması gerektiğini vurgularken, çavdar ya da tam buğday ekmeği, yumurta, süt ürünleri ve C vitamini açısından zengin meyvelerden oluşan dengeli bir kahvaltı menüsünün çocukların sağlıklı gelişimi için ideal olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür bir kahvaltı düzeniyle çocukların kantinlerdeki sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmalarının sağlanabileceğini ifade etti.
Yumurta haşlanırken neden çatlar? Yumurtanın çatlamaması için neler yapılır?
"HER GÜN YUMURTA YEDİRMEYE ÇALIŞIN"
Gündüz, yumurtanın anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, yumurtanın içeriğinde bulunan kolin maddesinin beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu belirtti. Taze meyvelerle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de destek olunabileceğini söyleyen Gündüz, her gün farklı renklerde ve çeşitlilikte meyvelerin beslenme çantasına eklenmesi gerektiğini tavsiye etti.
Bu kuruyemiş vitamin deposu! Özellikle kadınlar tüketmeli!
"SAĞLIKLI KURUYEMİŞLER TÜKETİN"
Sağlıklı yağlardan zengin kuruyemişlerin de okul çağı çocuklarının beslenmesinde önemli olduğunu ifade eden Gündüz, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Günde 10-15 adet çiğ badem veya 2-3 adet ceviz tüketilmesinin ideal olduğunu söyledi.
Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum açısından zengin olduğunu belirten Gündüz, çocukların kemik gelişimi ve diş sağlığı için bu ürünlerin mutlaka tüketilmesi gerektiğini, ayrıca gelecekte osteoporoz riskini azaltmak için de bu alışkanlığın küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasının önem taşıdığını dile getirdi.
"KAHVALTIYI BİRLİKTE YAPIN VE ÇOCUĞUNUZA ROL MODEL OLUN"
Çocukların beslenme alışkanlıklarının ebeveynlerini rol model alarak şekillendiğini hatırlatan Gündüz, "Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istiyorsanız, öncelikle siz bu konuda doğru örnek olmalısınız. Evde sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar hazırlayın. Hatta bu süreçlere çocuğunuzu da dahil edin. Kahvaltıları ve akşam yemeklerini birlikte yapmaya özen gösterin" dedi.
Çocukların beslenme çantasına konulacak doğal meyve suyu tarifi! Yapımı çok kolay ve katkı maddesiz!
"BESLENME ÇANTASINI BİRLİKTE HAZIRLAYIN"
Akşamları çocuğunuzla birlikte beslenme çantası hazırlamanın, onların sağlıklı yiyeceklere olan ilgisini artıracağını belirten Gündüz, bu sayede hangi besinin hangi faydayı sağladığını da çocuğunuza anlatabileceğinizi söyledi.
"SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIKLARDAN UZAK TUTUN"
Son olarak, Gündüz, çocukların evden uzakta kaldıkları süre boyunca yağ oranı yüksek ve besin değeri düşük atıştırmalıklardan kaçınmalarını sağlamak için evdeki ana öğünlerin atlanmamasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, sağlıklı atıştırmalıkların da ana öğünlere göre daha az miktarda tüketilmesi gerektiğini ve bu atıştırmalıkların yemeklerden en az iki saat önce verilmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.