Çocuklarda topuk kanı testinin reddedilmesi bebeklerin sağlığını tehlikeye atıyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cumhur Aydemir, topuk kanı testinin reddedilmesinin bebeklerin sağlığını ciddi şekilde riske atacağını belirtti.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydemir, topuk kanı testinin önemine değindi. Aydemir, bu testin özellikle biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis, hipotiroidi ve SMA (Spinal Müsküler Atrofi) gibi önemli hastalıkların erken teşhisinde kritik rol oynadığını vurguladı.
Geçtiğimiz 20 Ağustos'ta Kars Aile Mahkemesi, topuk kanı testinin çocukların sağlık ve yaşam hakkını koruyucu etkilerinin tıbbi otoriteler tarafından yeterince ispatlanamadığını belirterek, bu testi reddetme kararı aldı. Bu durumun, bebeklerin sağlığı üzerinde potansiyel olarak zararlı etkileri olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydemir, topuk kanı testinin bebeklerde doğumdan sonraki ilk günlerde yapılması gereken zorunlu bir ulusal tarama testi olduğunu ifade etti.
ERKEN TANI VE TEDAVİ İÇİN KRİTİK
Prof. Dr. Aydemir, topuk kanı testinin, yeni doğan bebeklerin topuğundan birkaç damla kan alınarak yapılan bir test olduğunu ve bu testin Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği tek bir merkezde gerçekleştirildiğini açıkladı. Test, fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis, biyotinidaz eksikliği, konjenital adrenal hiperplazi ve SMA gibi altı önemli hastalığın erken teşhisinde kullanılıyor.
Prof. Dr. Aydemir, topuk kanı testinin amacının hastalıkları önlemek değil, erken teşhis ve tedavi sağlamak olduğunu belirtti. Test sayesinde, bebeklerin ileride karşılaşabileceği ağır sağlık sorunlarının erken dönemde fark edilip tedavi edilebileceğini ifade etti. Erken tanının, çocukların nörolojik ve genel gelişimini olumlu yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.
YANLIŞ BİLGİLENDİRME VE RİSKLER
Son zamanlarda bazı alternatif tıp uzmanları tarafından topuk kanı testine ilişkin yanlış bilgilendirmelerin yayıldığını belirten Prof. Dr. Aydemir, bu durumun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Aydemir, bu yanlış bilgilerin aşı karşıtlığı gibi benzer etkiler yaratabileceğini ve çocukların sağlıklı gelişimini tehlikeye atabileceğini söyledi. Ayrıca, son altı ay içinde Zonguldak bölgesindeki mahkemelerde topuk kanı testinin reddedilmesiyle ilgili birçok başvuru aldıklarını belirtti.
Yeni doğan bebeğe topuk kanı testinin önemi
Topuk kanı testinin zamanında yapılmaması durumunda, ileriki dönemlerde teşhis zorlukları yaşanabileceğine de dikkat çeken Aydemir, testin erken dönemde yapılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Aydemir, bebeklerin sağlığını korumak ve olası sağlık sorunlarını erken dönemde tespit edebilmek için topuk kanı testinin gerekliliğine dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.