Diyabet hastaları için önemli çağrı: "Şeker ölçüm sensörleri devlet tarafından karşılanmalı"
Tip 1 Diyabet ve Teknolojileri Derneği Başkanı Yeşim Yalçın, şeker ölçüm sensörlerinin devlet ödemesine alınması çağrısında bulundu. Çocukların bu nedenle komplikasyonlara (rahatsızlıklara) açık halde yaşadıklarını kaydeden Yalçın, diyabet teknolojilerinin lüks değil ihtiyaç olduğunu söyledi.
ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM
Her yıl 14 Kasım, dünya genelinde diyabetin farkındalığını artırmak amacıyla "Dünya Diyabet Günü" olarak kutlanıyor. Türkiye’de 0-18 yaş arası yaklaşık 30 bin diyabetli çocuğun bulunduğunu ve 18 yaş üstü diyabetli bireylerin sayısının ise 150 bini aştığını belirten Tip 1 Diyabet ve Teknolojileri Derneği Başkanı Yeşim Yalçın, şeker ölçüm sensörlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini talep etti.
“DİYABET TEKNOLOJİLERİ LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇTIR”
Tip 1 diyabet hastalarına kesinlikle hak olarak verilmesi gereken şeker ölçüm sensörlerinin devlet ödeme kapsamına alınması gerektiğini söyleyen Yalçın, “Diyabet teknolojileri lüks değil, tamamen ihtiyaçtır. Bu konuda lütfen bizim yanımızda olsunlar. Şeker ölçer sensör maliyetleri aylık olarak en düşük 4 bin TL ve 10 bin TL’nin üzerine çıkabiliyor.” dedi.
“İNSÜLİN, TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN CAN SUYUDUR”
Tip 1 diyabetinde insülin hormonunun üretilmediğini ifade eden Yalçın, “Bu hormon üretilmediği için çocuklar ve bireyler günde 8-10 kez parmaklarını delmek zorunda kalıyor. Ayrıca günde 4-5 kez ise insülin iğnesi yapmak zorundalar. Eğer insülin alınmazsa tip 1 diyabetliler yaşayamaz. O yüzden insülin onlar için can suyudur.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de diyabetin salgın gibi yayıldığını ve en büyük sebebinin ise beslenmeden kaynaklandığına dikkati çeken Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Diyabet teknolojileri yeteri kadar donatılmıyor. Bu teknolojiler yeteri kadar donatılmadığı için tip 1 diyabetliler organ hasarlarına açık hale gelebiliyor. Bu noktada doğru beslenme önemli bir rol oynuyor. Teknolojiler yeterli hale geldiğinde çocuklarımızı sağlıklı ve uzun ömür bekliyor. Ayrıca bebeklik döneminde oluşan diyabet beyin hasarına yol açabilir.”
“MUTLAKA DÜZENLİ OLARAK KONTROLLER YAPILMALI”
Çocukların ve gençlerin düzenli olarak şeker ölçümlerini yaptırmalarını tavsiye eden Yalçın,"6 ayda bir ya da yılda bir rutin kan tahlillerinin yapılması ve şeker ölçümlerinin yapılması gerektiğini öneriyoruz. Bu, en azından erkenden önlem almayı sağlar. Tip 1 diyabet ömür boyu süren kronik bir hastalıktır ama bizler umudumuzu kaybetmiyoruz. Bu hastalığın tedavisinin bulunacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ankara'da diyabet farkındalık etkinliği: Vatandaşlara diyabet ölçümü yapıldı!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.