Diyetisyen İlknur Güvenlioğlu uyardı: “Hızla kilo vermek isterken sağlığınızı tehlikeye atmayın!”

Sağlıksız kilo verme süreçlerinin bireyler arasında farklılık gösterdiğini söyleyen Diyetisyen İlknur Güvenlioğlu, bu durumda genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanmasının yanı sıra, yaşam tarzının da önemli bir rol oynadığını bildirdi. Güvenlioğlu, sağlıklı kilonun nasıl verilmesi gerektiğini ve uzman kontrolünde yapılmayan diyet sonunda yaşanabilecek sorunları anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Diyetisyen İlknur Güvenlioğlu uyardı: “Hızla kilo vermek isterken sağlığınızı tehlikeye atmayın!”
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Kilo sorunu yaşayan birçok birey, bu durumdan kısa sürede kurtulma isteğini dile getiriyor. Bu nedenle bazı kişiler hızlı kilo vermek için farklı yöntemlere başvurabiliyor. Özellikle kilolu insanların hızlı kilo verme çabalarının sonucunda vücutta dengesizliğin yaşanabileceğini belirten Diyetisyen İlknur Güvenlioğlu, sağlık durumuna bakılmadan kullanılan takviye ilaçların burada büyük bir rol oynadığını kaydetti.

“HIZLI KİLO KAYBI VÜCUTTA DENGESİZLİĞE YOL AÇABİLİR”

Çok hızlı verilen kilo kayıplarında vücudun dengesizlik yaşayabileceğini ifade eden Güvenlioğlu, bunun yaşanmasında birçok faktörün etkili olduğunu söyleyerek, “Çok hızlı kilo veriminde vücut birçok farklı konuda dengesizlik yaşayabiliyor. Bunu da genetik, çevresel faktörler, yeme-içme alışkanlıkları ve genellikle sedanter hayat tarzı olanlar etkileyebiliyor.” dedi.

2wsdfcv.webp

“KONTROLSÜZ TAKVİYELER SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”

Kişinin sağlık durumuna bakılmadan hızlı kilo vermek için kullanılan takviyelerin sağlığı bozduğuna işaret eden Güvenlioğlu, uzman kontrolünde kullanılabilecek takviyelerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Güvenlioğlu “Zayıflamak için kullanılan birçok altı boş ürün var. İştah kesici, metabolizma hızlandırıcı, yağ yakıcı, zayıflama hapları ve ödem attırıcı gibi. Doğru kullanılan takviyeleri bunların dışında tutuyorum. Sağlık durumuna bakılmadan kullanılan takviyeler, sağlığı bozuyor hatta ölüme bile götürebiliyor. Karaciğer ve böbrek detoks organları olduğu için buralarda organların iflası gibi sorunları çok görüyoruz. Bunların sebebi bilinçsiz yapılan diyetten dolayı. Yani doktor kontrolünde yapılan diyette takviyeler kullanılabilir.” diye aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu konuda bir öngörüsünün olduğunu ifade eden Diyetisyen Güvenlioğlu, “Kişinin 15-20 kilo fazlası var. Bu kişi aylık 3 ila 8 kilo arasında kilosunu verebilir. DSÖ’de bu şekilde verilen kilonun sağlıklı olduğunu söylüyor. Tabii bu durum 100 kilonun üzerindeyse rakamlar değişebiliyor ve kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor. Bu aralıkta kalındığında ise insanlarda sağlık problemi yaşanmıyor.” şeklinde konuştu.

1.webp

“KİLO ALIMINDA PSİKOLOJİK FAKTÖRLERDE ETKİLİ”

Kilo alımının sadece yeme-içmeyle olmadığını psikolojik anlamda da bir sorunun olabileceğini hatırlatan Güvenlioğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kilo alımı hiçbir zaman tek başına yeme içmeyle ilgili değil. Bunun psikolojik olarak altında yatan sebepleri de olabilir. Kişi bu konuyu takıntı haline getirdiyse ‘az yemeliyim’ düşüncesiyle birlikte psikolojik yardımla bu durumu ele almak gerektiğini düşünüyorum.”

ic-foto.jpeg

“HERKES MUTLAKA DİYETİSYEN KONTROLÜNDEN GEÇMELİ”

Sağlıklı yaşam için herkesin hayatında en az bir kez diyetisyen kontrolünden geçmesi gerektiğini bildiren Güvenlioğlu, “Bu konu kilolu ya da zayıf olmakla ilgili değil. Ben gelen danışanlarıma burayı bir beslenme kursu olarak düşünün diyorum. Çünkü hayatlarında nasıl besleneceklerini öğrendikleri bir yer. Burada kişinin ne durumda olduğunu ve nasıl beslenmesi gerektiğini söyleyerek onu yönlendiriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“SEBZE-MEYVE TÜKETİMİ MEVSİMİNDE OLMALI”

Sebze ve meyve tüketiminin mevsiminde yapılması gerektiğine dikkat çeken Güvenlioğlu, “Şu anda zenginlik gibi görünen şey oldukça sağlıksız. Biz kış ayının ortasında domatese, yaz ayında da brokoliye ulaşabiliyoruz. Bunların olmaması gerekiyor. Her şey mevsiminde doğal olarak tüketmek lazım.” diyerek sözlerini tamamladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.