Doktor izni olmadan sigara bıraktırma ilacı kullanmayın!

Sigaranın hem sağlığa hem de keseye zararı büyük. Tamamı yabancıların olan sigara üretici ve dağıtıcıları sigarayı döviz kuruna endekslemiş durumda. Döviz fiyatı artınca sigara fiyatları da artıyor. Piyasada en ucuz sigara 55 TL’den satılıyor. Hal böyle olunca Bakanlığın da çağrısıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısı her gün artıyor.

Doktor izni olmadan sigara bıraktırma ilacı kullanmayın!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak isteyenlere destek oluyor ama bir de sigarayı bıraktırma konusunda kendilerini STK veya uzman olarak tanımlayanlar var. Yetkisiz bu kişi ve kurumlar sigarayı bırakmak isteyenlerin parasını aldığı gibi sağlığına da ciddi zarar verebiliyor.

Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği, Yeşilay gibi kuruluşlar sigarayı bırakmak isteyenlerin yetkisiz kişilerden destek almaması ve ilaç kullanmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Sigarayla Savaşanlar ve Sigara Bıraktırma Eğitim Sağlık Merkezi Kurucu Başkanı Tandoğan Müftüoğlu kamuoyunda “sigara bıraktırma ilacı” olarak bilinen yeşil reçeteye tabi bazı ilaçların serbestçe satıldığını belirterek anadolugazete.com.tr’ye şu açıklamalarda bulundu:

“BEN KUTUYLA YUTARIM”

''Yeşil reçeteyle verilmesi gereken ilaçları kullanan insanlar acaba açıp da bunların reçetesini okudu mu? 'Bu sigarayı bıraktırır' diye bir ibare var ise eğer, ben kutuyla yutarım. Reçetedeki ifadede der ki 'Aşırı dozda uyuşturucu kullanan insanlara da panik atak durumda kullanılan bir antidepresandır.' dikkat edilmeli."

Müftüoğlu, reçetede bulunan ifadenin önemine vurgu yaparak, "Reçetedeki ifade çok önemli, antidepresanı kim verir? Profesör bile olsa herhangi bir doktorun ya da eczacının bunu tek başına vermesi mümkün değil. Ya bir psikiyatri hekimi kaşesini ve mührünü vuracak reçeteyi yazacak. Bu ilacı kullanan insanlar her 21 günde bir kontrole gitmeli ve hekim de dozajı ayarlamalıdır.''

"EL ALTINDAN VERİLİYOR"

''Yeşil reçeteyle satılan bir ilaç nasıl oluyor da öyle rastgele el altından veriliyor? Şimdi iki kişi herhangi bir eczaneye gidelim. Örnek veriyorum. Siz deyin ki ‘Ben reçetemi unuttum, üzerimde yok. İlacım da bitti, o ilacı alacağım.’ Eczacı size ‘Reçetesiz veremiyorum hanımefendi.’ diyecektir. Ben yanınızda olayım. ‘Sigarayı bırakmak için bir ilaç varmış. Ondan verir misiniz?' diyeyim. O ilacı bana verir. Çünkü bir sorumluluğu yok.

Bu tür ilaçları iki kutu kullandıktan sonra iş tehlikedir zaten. Aşırı dozda uykusuzluk yapar, agresif durum yaratır, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi şeyler yapar. İleriki zamanlarda uzun süreli kullandığı vakit halüsinasyonlara ve intihara kadar götürür. Bu ilaçların bilinçsizce kullanımının ve dağıtımının önlenmesi için daha sıkı denetimlerin ve bilgilendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor.''

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.