DSÖ’den maymun çiçeği aşısına ilk onay geldi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsüne (M-çiçeği) karşı geliştirilen MVA-BN aşısına onay verdi. Bu onay, dünya genelinde devam eden maymun çiçeği salgınıyla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

DSÖ’den maymun çiçeği aşısına ilk onay geldi
Yayınlanma:

MVA-BN aşısı, DSÖ tarafından maymun çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşı olarak onaylandı. Aşı, 4 hafta arayla iki doz şeklinde uygulanacak. İlk dozun yüzde 76, iki dozun ise yüzde 82 oranında koruma sağladığı açıklandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının özellikle Afrika'daki mevcut salgınlar ve gelecekteki potansiyel salgınlarla mücadelede kritik bir rol oynayacağını belirtti.

AŞIYA ADİL ERİŞİM VURGUSU

DSÖ, aşı tedarikinde eşitliğin önemine dikkat çekti. Ghebreyesus, "Enfeksiyonları önlemek, bulaşmayı durdurmak ve hayat kurtarmak için aşılara adil bir erişim sağlanması gerekiyor" dedi. Özellikle aşı tedariki, bağışlar ve dağıtım süreçlerinde hızlı bir büyümeye ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

AŞININ KORUYUCULUĞU VE UYGULAMA ŞEKLİ

MVA-BN aşısı, 18 yaş ve üzeri bireylere iki doz halinde uygulanacak. Soğukta saklanması gereken aşı, 2 ila 8 derece arasında muhafaza edilerek 8 haftaya kadar saklanabiliyor. Tedarik sıkıntısı yaşanması durumunda ise aşının tek doz olarak uygulanabileceği belirtildi. Tek doz yüzde 76 koruma sağlarken, iki doz uygulandığında bu oran yüzde 82'ye çıkıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI KÜRESEL TEHDİT OLMAYI SÜRDÜRÜYOR

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde artan vakalar nedeniyle DSÖ, maymun çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etti. 2022’den bu yana 120'den fazla ülkede 103 binden fazla vaka tespit edilirken, sadece 2024 yılında 14 ülkede 723 ölüm kaydedildi.

SALGINLA MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

MVA-BN aşısının onayı, maymun çiçeği virüsüne karşı mücadelede yeni bir dönemi başlatıyor. DSÖ, aşının yaygınlaştırılması ve dünya genelindeki yüksek risk altındaki nüfuslara hızla ulaştırılması için çalışmalarını hızlandırıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.