Günde 5 saatten fazla TV izlemek bunama riskini yüzde 44 arttırıyor
Yeni bir araştırma, günde beş saatten fazla televizyon izlemenin bunama riskini yüde 44 artırabileceğini gösteriyor.
İngiltere'de yaklaşık 400 bin kişi üzerinde yapılan bu çalışma, günde beş saatten fazla televizyon izleyen bireylerin, bu hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 44 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
İngiltere Biyobankası projesi kapsamında, 37 ile 73 yaşları arasındaki 407 bin kişinin verileri incelendi. Bu katılımcılardan 40 bininin beyin taramaları da mevcut. Çalışmanın başlangıcında hiçbir katılımcıda teşhis edilmiş bir beyin rahatsızlığı bulunmuyordu.
13 yıllık izleme süresince, katılımcılar arasında 5 bin 227 kişide bunama gelişti, 6 bin 822 kişi felç geçirdi ve 2.308 kişiye Parkinson hastalığı tanısı kondu. Katılımcıların televizyon izleme süreleri günlük ortalama 2,7 saat olarak kaydedildi.
Çalışma, günde üç ila beş saat televizyon izleyenlerin, bir saat veya daha az izleyenlere göre demans geliştirme riskinin yüzde 15 daha yüksek olduğunu gösterdi. Beş saatten fazla izleyenlerde ise bu risk yüzde 44'e kadar çıkıyor. Ayrıca, bu kişilerde felç geçirme olasılığı yüzde 12, parkinson hastalığına yakalanma olasılığı ise yüzde 28 daha fazla bulundu.
Bilgisayar başında geçirilen sürenin bunama riskini artırdığına dair bir bulguya rastlanmadı. Bunun, bilgisayar kullanımının daha fazla zihinsel faaliyet gerektiren aktivitelerle ilişkili olmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
TELEVİZYON İZLEMENİN BUNAMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Ancak, televizyon izlemenin bunama üzerindeki etkisinin tam olarak nasıl ortaya çıktığı henüz açıklanamıyor. Bir teoriye göre, uzun süre hareketsiz kalmanın düşük kas aktivitesine ve enerji harcamasına yol açması, bu da kronik iltihaplanma ve beyne giden kan akışının azalmasıyla sonuçlanarak bu riski artırıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.