İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bülent Ertuğrul'dan maymun çiçeği ile ilgili kritik uyarı geldi!
İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bülent Ertuğrul, maymun çiçeği hastalığının bulaşma yolları ve Türkiye'deki mevcut duruma ilişkin uyarılarda bulundu. Panik yapmaya gerek olmadığını belirten Ertuğrul, özellikle sınır güvenliğinde önlem alınması gerektiğini söyledi.
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Bülent Ertuğrul, dünyayı tehdit eden 'Maymun Çiçeği' vakalarıyla ilgili anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu. Ertuğrul, hastalığın geçmişine ve Türkiye’deki mevcut duruma dair kritik bilgiler paylaştı.
İLK KEZ 1958'DE O HAYVANDA ORTAYA ÇIKTI
Bülent Ertuğrul, maymun çiçeği hastalığının ilk kez 1958 yılında Danimarka’da, maymunlar üzerinde yapılan araştırmalar sırasında tespit edildiğini belirterek, “Bu sebeple hastalığa 'Maymun Çiçeği' adı verilmiş. Günümüzde ise 2020'den bu yana zaman zaman uyarıları yapılan bir hastalık durumunda. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi ilk uyarıyı yayınlamış ve ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de ülkelere dikkatli olmaları için acil bir uyarı yapmıştır.” dedi.
Hastalığın 1960'lardan beri gözlemlendiğini ancak genellikle sınırlı bir seviyede kaldığını vurgulayan Ertuğrul, “Son zamanlarda vaka sayılarındaki artış, uluslararası kuruluşları doğal olarak alarm durumuna geçirdi.” ifadelerini kullandı.
Avrupa’da ilk Maymun Çiçeği Virüsü vakası İsveç’te görüldü: Maymun Çiçeğinde yeni dönem
YAKIN TEMAS İLE BULAŞIYOR
Maymun Çiçeği hastalığının bulaşma yollarına da değinen Ertuğrul, hastalığın özellikle yakın temasla yayıldığını belirtti. Ertuğrul, “Hastalığı geçiren kişilerin vücut sıvıları veya ciltteki lezyonlarla temas edilmesi durumunda bulaşma gerçekleşiyor. İnsandan insana bulaşma bu şekilde oluyor. Ancak bu, zoonotik bir enfeksiyon olduğu için doğada, özellikle kemirgenlerden bulaşarak yayılmaya devam ediyor.” diye konuştu.
"SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE'DE SINIR GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ ACİL TEDBİR ALMALI"
Türkiye’de şu aşamada toplumsal bir önlem alınmasına gerek olmadığını ifade eden Ertuğrul, “Panik oluşturmamıza gerek yok. DSÖ'nün uyarısı, ülkelerin önlem almasını gerektiren bir çağrıdır. Bu uyarı, ülke sınırlarında önlem almaya yönelikti.” dedi.
Türkiye'nin, yasal ve yasa dışı göçmen akınına maruz kalan bir ülke olduğuna dikkat çeken Ertuğrul, özellikle Afrika'dan gelen insan sayısında artış olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Bu durumun, Sağlık Bakanlığının sınır güvenliğine yönelik acil tedbirler almasını gerektirdiğini vurgulayan Ertuğrul, “Klinik şüphesi olan hastaların da bir an önce test yaptırması gerekiyor.” diye konuştu.
Maymun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Korunmak için almanız gereken önlemler neler?
OLASI VAKA GÖRÜLMESİ DURUMUNDA KİŞİSEL HİJYEN KORUYUCU OLACAK
Son olarak, Maymun Çiçeği hastalığından korunmada hijyen kurallarının önemine değinen Ertuğrul, “Olası vakalarda hijyen kurallarına uymamız şart. Bu hastalıkta maske koruyucu değil, çünkü hastalık kişisel temas yoluyla bulaşıyor.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.