İş İnsanı Mustafa Düger'den dikkat çeken çağrı: “Engellilerin protez ve ortez ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalı"
Ortez-Protez işletmecisi Mustafa Düger, engelli bireylerin protez ve ortez ihtiyaçlarının tamamının devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı. Düger, “Protez ve ortez kullanan hastaların genelde sadece bir cihazı oluyor. Her gün bu cihazı kullanıyorlar ve yenileme süreleri oldukça uzun tutuluyor. Bu kişiler, 3-5 tane proteze sahip değil, ellerindekine çok iyi bakıyorlar. Dolayısıyla protezler zamanla deforme oluyor, bozuluyor.” dedi.
İnsan vücudunda bazı sağlık sorunlarından veya kazadan dolayı organ kaybı olabiliyor. Bu durumda, hayat kalitesini artırmak ve bireyin günlük yaşama uyum sağlamasına yardımcı olmak için ortez-protez tedavisi devreye giriyor ancak bu tedavi yöntemine erişim, herkes için mümkün olmayabiliyor. Yaklaşık 30 yıldır ortez-protez işletmeciliği yapan Mustafa Düger, engelli bireylerin protez ve ortez ihtiyaçlarının tamamının devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtti.
"SGK TARAFINDAN ÖDENEN PARA YETERSİZ, HASTALAR MAĞDUR OLUYOR"
Ortez-protez alanında geçmişte Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) desteğinin çok daha kapsamlı olduğunu söyleyen Düger, günümüzde ise bu durumun tam tersine döndüğünü bildirerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“2010 ile 2015 yılları arasında, protez ve ortez ihtiyaçlarını karşılamak çok daha kolaydı. O dönemlerde hastalar yalnızca yüzde 5 ila 10 oranında katkı payı ödüyordu, kalan masrafları devlet karşılıyordu. Lakin son yıllarda bu durum tam tersine döndü. Şimdi hastalar yüzde 90-95'ini öderken geri kalanını devlet karşılıyor. Bugün en ucuz protez 50 bin TL civarında. Emekli maaşı 12 bin TL olan bir kişi bu parayı nasıl ödeyecek? Protez ya da ortez kullanan bireyler, bu cihazları ömür boyu kullanmak zorunda ancak cihazların zamanla deformasyona uğraması nedeniyle sürekli yenilenmesi gerekiyor. Bu da hastaları daha fazla mağdur ediyor.”
"PROTEZ DEĞİŞİM SÜRESİ UZARKEN, BEDEN DEĞİŞİKLİKLERİ GÖZ ARDI EDİLİYOR"
Geçmişte protezlerin 2 yılda bir değiştirildiğini ancak günümüzde ise bu sürenin uzatıldığını hatırlatan Düger, “Kullanılan protezlerin belli aralıklarla yenilenmesi gerekiyor. Ürünler zamanla bozuluyor, deforme oluyor ya da kırılabiliyor. Eskiden 2 yılda bir değişim yapılırken, şimdi bu süre 3-5 yıl derken daha da süreyi uzattılar. Bir insanın vücut yapısı sürekli değişiyor. Örneğin, protez kullanan bir kişi kilo alabilir ya da zayıflayabilir. Çocuklarda ise boy uzuyor, kilo alıyor, büyüyor. Bu değişimlere uygun yeni protezlerin yapılması şart ancak insanlarda para yok.” dedi.
"PROTEZ VE ORTEZ İHTİYAÇLARI AVRUPA’DA DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIYOR"
Kırşehirli İş İnsanı Mustafa Düger, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki farklara da değinerek, sosyal devlet anlayışının gereği olarak bu masrafların devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. Düger,“Avrupa’da hastaların protez ve ortez ihtiyaçları tamamen devlet tarafından karşılanıyor. Türkiye’de ise son 10 yılda bu destek ciddi şekilde azaldı. Engelli bireyler bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyor. Sosyal devlet anlayışı, bu insanların hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli desteği sunmayı gerektirir. Bu konuda dernekler ve sektör temsilcilerinin ilgili kurumlarla taleplerini iletiliyor ancak bugüne kadar sorunları tam anlamıyla çözecek bir adım atılmadı.” diye aktardı.
“PROTEZLERE ERİŞİM SAĞLAYAMAYAN ENGELLİ BİREYLER SİSTEM DIŞINDA KALIYOR”
Protez ve ortezlerin engelli bireyler için yalnızca bir medikal cihaz değil, yaşamlarını devam ettirebilmeleri için hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Düger, “Protezlerin düzenli olarak yenilenmesi, engelli bireylerin sosyal hayata katılımını ve üretkenliğini artırıyor. Ancak bu ürünlere erişim sağlanamadığında, bu kişileri adeta sistemin dışına itmiş oluyoruz. Bu alandaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
HASTALARIN İHTİYAÇLARINA GÖRE ÖZEL PROTEZ PARÇALARI ÜRETİLİYOR
Hasta deneyimlerinden yola çıkarak daha konforlu ve işlevsel ürünler tasarladıklarını belirten Düger, hastalarla birebir çalışmanın, karşılaşılan sorunlara çözüm üretmede büyük bir avantaj sağladığını söyledi. Düger, “Hastalarımızla birlikte çalışıyoruz ve onların yaşadığı sorunları dikkatle inceliyoruz. Örneğin, bir hasta protezini taktığında daha konforlu, daha rahat hissetmeli. Bunun için sürekli araştırmalar yapıyoruz. Daha az sızısız, daha konforlu protezler geliştirmek için çalışıyoruz. Bu süreçte protezlerde kullanılan parçaları da artık kendimiz üretmeye başladık. Hastanın ölçüsünü alıyor ve ona özel parçalar üretiyoruz. Bu sayede hastanın yaşadığı sorunlara doğrudan şahit oluyor, hangi noktada sıkıntı yaşandığını anlıyoruz. Hastayla birebir çalışmanın getirdiği avantajları üretim süreçlerimize yansıtmaya gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Ortez ve protezin farklı dallar olduğuna değinen Düger, “Protez, bir uzvunu kaybetmiş bireylerde kaybedilen organın yerini almak amacıyla kullanılan bir cihazdır. Örneğin, bir kişi kolunu kaybetmişse, eksik olan uzvu yerine koymak için protez uygulanır. Protez, eksik olan bir yapının yerini almayı amaçlar. Gün içerisinde takılıp kullanılabilir ve gece yatarken çıkarılır. Ortez ise kişinin uzvu mevcut olmasına rağmen bu uzuv fonksiyonunu tam anlamıyla yerine getiremiyorsa devreye girer. Fonksiyonunu daha sağlıklı ve etkili bir şekilde yerine getirebilmesi için kullanılan destekleyici cihazlara ortez diyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.