Kış aylarında sağlıklı beslenmenin ipuçları

Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kışın yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerektiğini belirterek, "Kapalı alanlarda geçirilen zaman ve azalan fiziksel aktivite, kilo alımını kolaylaştırıyor." dedi.

Kış aylarında sağlıklı beslenmenin ipuçları
Yayınlanma:

Kış mevsimi, soğuk havalar ve kapalı ortamlarda geçirilen zaman nedeniyle bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir ve kilo alımını artırabilir. Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, bu dönemde beslenme düzenine dikkat etmenin önemini vurguluyor.

Güngör, kışın yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerektiğini belirterek, "Kapalı alanlarda geçirilen zaman ve azalan fiziksel aktivite, kilo alımını kolaylaştırıyor." dedi.

Geleneksel ev yapımı tarhana ve turşular gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Güngör, bu gıdaların katkı maddesi içermediğini ifade ederek, öğünlerde yer almalı.

Güngör, yeterli sıvı alımının sağlanması için günde 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

VİTAMİN ZENGİNİ SEBZELER VE MEYVELER

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, C, D ve E vitaminlerinden zengin olan besinleri tüketmek gerektiğini belirten Güngör, "Günlük en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi gerekiyor. Havuç, brokoli ve karnabahar gibi sebzelerle portakal ve mandalina gibi meyveler tercih edilmelidir." diye belirtti.

Güngör, kış mevsiminde balık ve kurubaklagil tüketimine de önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"D vitamini eksikliğini gidermek için haftada 2-3 kez balık tüketmek önemlidir. Balık, omega-3 yağ asitleri, kalsiyum ve E vitamini gibi besin öğeleri bakımından zengindir. Şekerli besinlere olan eğilimin arttığı bu mevsimde, basit şekerlerin yerine tam buğday ekmek ve kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, günlük şeker alımı toplam enerji alımının yüzde 10’unu geçmemelidir. Kurubaklagiller, E vitamini açısından zengin gıdalardır. Haftada 2-3 kez nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi besinler tüketilmeli; günde 20-30 gram ceviz veya badem gibi kuruyemişler de eklenmelidir. Kış aylarında sağlıklı beslenmek, hem kilo kontrolü sağlamak hem de soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için kritik bir öneme sahiptir."

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.