Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Eren: Genç yaşta başlayan alzheimerın belirtilerini sıraladı

Günümüzde görülme sıklığı artan Alzheimer hastalığı, genç yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Eren, bu hastalığın basit unutkanlıklarla başladığına dikkat çekerek, hafıza kaybı ve düşünme yetisinde azalma gibi belirtiler görüldüğünde hemen bir nöroloji uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Eren: Genç yaşta başlayan alzheimerın belirtilerini sıraladı
Yayınlanma:

Alzheimer, beyin hücrelerinin zamanla ölmesine neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Dr. Eren, hastalığın hafıza kaybı, düşünme yetisinin azalması ve davranış değişiklikleriyle kendini gösterdiğini belirtti. Hastalık genellikle 65 yaş üzeri bireylerde görülse de, genç yaşlarda da nadir olarak ortaya çıkabilir. Erken teşhisle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.

GENÇ YAŞTA BAŞLAYAN ALZHEİMER BELİRTİLERİ

Dr. Eren, genç yaşta başlayan Alzheimerın belirtilerinin daha farklı olabileceğini ve bu belirtilerin arasında aynı anda birkaç işi yapamama, zihinsel hesaplamada zorlanma, yolları bulmada zorluk ve önceden yapılan işleri tamamlamada zorlanma gibi durumların yer aldığını ifade etti. Hastalığın belirtileri uzun bir süreç içinde ilerleyebilir ve bu süreç, 65 yaş altı bireylerde de görülebilir.

ALZHEİMERIN İLERLEME EVRELERİ

Hastalığın ilk evresi genellikle 2 ila 4 yıl sürer ve yakın bellekte sorunlar, sık sık aynı soruları sorma, depresyon ve unutkanlıklarını inkar etme gibi belirtiler gözlenir. Dr. Eren, ikinci evrenin ise 2 ila 10 yıl arasında sürdüğünü ve bu evrede hastaların günlük yaşam aktivitelerinde yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Son evrede ise hastalar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir, sık sık düşme ve yutma zorlukları yaşanır ve tamamen bakıma muhtaç olurlar.

ALZHEİMERIN NEDENLERİ

Alzheimer hastalığının gelişmesine yol açan sebepler arasında ileri yaş, ailede Alzheimer öyküsü bulunması, obezite, kontrolsüz diyabet, tansiyon hastalığı, uyku bozuklukları, travmatik beyin hasarı, depresyon, fiziksel aktivite eksikliği ve dengesiz beslenme sayılabilir. Dr. Eren, bu risk faktörlerine dikkat çekerek, erken teşhis ve tedavi ile hastalığın etkilerinin azaltılabileceğini vurguladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.