Piercing takanlara kötü haber! Geri dönüşü olmuyor!

Doç. Dr. Selçuk Güneş, kulak kıkırdağına yapılan piercing uygulamalarının enfeksiyon riskine neden olabileceğine ve kalıcı şekil bozukluklarına yol açabileceğini vurguladı.

Piercing takanlara kötü haber! Geri dönüşü olmuyor!
Yayınlanma:

Son dönemlerde özellikle gençler arasında popülerlik kazanan kulak piercing’i, estetik açıdan çekici görünse de sağlık açısından ciddi riskler taşıyor. İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Güneş, kulak kıkırdağına yapılan piercing uygulamalarının enfeksiyon riskine neden olabileceğine ve kalıcı şekil bozukluklarına yol açabileceğini vurguladı.

Kulağın kıkırdak bölgesine yapılan piercing’lerin sağlık açısından tehdit oluşturduğunu belirten Dr. Güneş, “Kulak kepçesi ile kulak memesinin dokuları birbirinden farklıdır. Kıkırdak dokusu, besin alımını çevresindeki dokulardan sağladığı için enfeksiyona daha yatkındır. Eğer enfeksiyon meydana gelirse, iyileşme süreci şekil bozukluklarıyla birlikte zorlaşabilir. Bu nedenle kulak kıkırdağına piercing yaptırmaktan kaçınılmalıdır” dedi.

Enfeksiyon belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerektiğini ifade eden Dr. Güneş, “Ağrı, kızarıklık ve şişlik durumlarında hızlıca tıbbi yardım alınmalıdır. Kıkırdak dokusu kalınlaşarak şekil bozukluğuna yol açabilir; bu süreç geri döndürülemez. Bu nedenle hafif bir kızarıklıkta bile doktorla iletişime geçmek en doğru yaklaşımdır” uyarısında bulundu.

KALICI SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Dr. Güneş, enfeksiyonun ilerlemesi durumunda "güreşçi kulağı" veya "karnabahar kulağı" gibi kalıcı durumların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. “Erken müdahale edildiğinde ve enfeksiyon kontrol altına alındığında bu sorunlarla karşılaşmayız. Ancak ihmal durumunda kulak yapısında kalıcı bozulmalar oluşabilir” dedi.

Piercing yaptırmak isteyenlerin bu risklerin bilincinde olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Güneş, işlemin mutlaka bir sağlık kuruluşunda, steril koşullarda yapılması gerektiğini belirterek, “Delme işlemi sonrasında enfeksiyonu önlemek için uygun merhemler ve antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca, geçici küpelerin kullanılmaması önerilir. Estetik merkezlerinde veya yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan kişilerce yapılan piercing işlemleri önerilmemektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.