Pratisyen Hekim nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur?
Henüz uzmanlığını almamış doktorlar pratisyen hekim olarak göreve başlar. Hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda pratisyen hekimlerin görev tanımları ve şartları merak konusu olmaya devam ediyor.
Pratisyen hekimlerin görevleri ile ilgili birçok kişi merak içindedir. Bunları merak eden kişiler konu ile ilgili araştırma içine girer. Arama motorlarında da sık sık aratılan Pratisyen hekimleri sizin için araştırdık.
PRATİSYEN HEKİM KİMDİR?
Pratisyen hekimler ülkemizde tıp fakültesinden yeni mezun kişilerdir. Hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, hastalığın tanısını koymak ve gerekli takdirde bu hastanın uzman doktoru sevkini sağlamak amacıyla görev verilen doktorlardır. Pratisyen hekim olmak için öncelikle elbette üniversitede 6 yıllık eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olmak gerekiyor. Tıp fakültelerinden mezun olan öğrenciler pratisyen hekim olarak göreve başlayabilir.
PRATİSYEN HEKİM NELER YAPAR?
Pratisyen hekimler hastalıklarla ilgili geniş bir bilgi birikimine sahip olan kişilerdir. Bu sayede pratisyen hekimler birçok özel ve devlet kurumunda görev yapabiliyor. Pratisyen hekimler bu süreçte her yaştan her durumdaki hastayı ilk teşhis eden ve tedavi sürecini başlatan kişiler olarak çalışabilir. Pratisyen hekimlerin belli başlı görevleri şunlardır:
-Hastalıkları fiziksel olarak ilk muayenesini gerçekleştirmek ve hastalığın teşhisini koymak ve tedavisini yapmak.
- Laboratuvar testleri talep ederek, test ve muayene bulgularının analizi yoluyla hastalık teşhisi yapmak.
- İlaç reçete etmek
- Gerekli görürse hastayı daha uzman bir doktora sevk etmek
- Hastalıklara koruyucu hekimlik yaparak bireylerin beslenme, egzersiz ve diğer yaşam tarzı alışkanlıkları konusunda bilgilendirmek.
- Hemşire, teknik eleman, teknisyen ve sağlık personeli ile işbirliği yapmak
- Hasta bilgilerinin sisteme kaydını yapmak
- Hasta yakınları ile doğru görüşmeler sağlayarak bilgilendirmeler yapmak
- Tıbbi gelişmeler ve ilaçlar hakkında güncel bilgilere sahip olmak
- Hasta mahremiyetine sadık kalmak gibi birçok durum pratisyen hekimin sorumlulukları çerçevesindedir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.