Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu saçı dökülen kadın ve erkeklere kritik çözüm önerilerinde bulundu

Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri ve çözüm önerileri hakkında bilgi veren uzmanlar, genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzı ve çevresel etmenlerin de bu durumu etkilediğini belirtiyorlar. 5 Dakikada Sağlık adlı programında konuyu derinlemesine ele alan Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, saç dökülmesi yaşayanlara hayati önerilerde bulundu.

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu saçı dökülen kadın ve erkeklere kritik çözüm önerilerinde bulundu
Yayınlanma:

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, saç dökülmesinin genel nedenlerine değinerek, genetik faktörlerin en önemli etken olduğunu ifade ediyor. Ancak, sağlıklı yaşam tarzı ve uygun tedavilerle bu etkinin azaltılabileceğini belirten Yörükoğlu, “Saç dökülmesinin genel nedenleriyle başlayalım. Gerek erkeklerde gerekse kadınlarda saç dökülmesinin en önemli nedenleri birincisi genetik. Tabii, genetiğimizi değiştirmemiz elimizde değil, ancak genetiğimizi etkileyecek birtakım davranışlar ve yaşam tarzı ile bu durumu telafi etmemiz mümkün.” dedi.

detay3.jpg

STRESTEN UZAK DURULMALI

Özellikle kadınlarda, stresin saç dökülmesine neden olabileceğini vurgulayan Yörükoğlu, stres hormonlarının dolaşımı azaltarak saç sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı. Saç dökülmesinde demir eksikliği, kansızlık, hamilelik, menopoz gibi hormonal değişimlerin de rol oynadığını belirten Yörükoğlu, saç bakımında kullanılan toksik şampuanlar, saç boyaları ve ilaçların saç köklerine zarar verebileceğini vurgulayarak, “Stres düzeyimiz arttıkça kanda artan damar büzüştürücü adrenalin, noradrenalin gibi hormonlar cildin dolaşımını azaltır ve bozar. Dolayısıyla, stres gerçekten önemli bir faktördür. Bunların dışında saç dökülmesi söz konusu olduğunda etkili olduğunu bildiğimiz birtakım çok önemli faktörler var: demir eksikliği, kansızlık (yani anemi), hamilelik, menopoz, tiroid hormonu problemleri, başta B2, B6, B12, folik asit olmak üzere B kompleks vitamin eksiklikleri, başta magnezyum ve çinko olmak üzere bazı mineral yetersizlikleri. Bir başka çok önemli faktör ise sıklıkla dile getirilen D vitamini yetersizliği. Saç yapımı ve sağlığı üzerine olan vitamin ve minerallerin eksikliklerinin ötesinde, saçlarımız üzerinde doğrudan zararlı etkilerimiz de var. Bunların başında bazı hanımların zaman zaman kullanmak zorunda oldukları toksik şampuanlar, saç boyaları ve ilaçları geliyor. Bunların hepsinin saç ve saç kökleri üzerinde doğrudan toksik etkileri bulunmaktadır. Tabii, saç bakımı yaptırmamak diye bir şey söz konusu değil, ancak burada doğru ürünlerin seçilmesi, aşırıya kaçılmaması ve çok sık tekrarlanmaması önemlidir.” Uyarısında bulundu.

HAYATINIZA HAREKET KATIN: HAFİF SPOR İYİ GELİR

Saçların, ‘saçlı deri’ denilen cildin içindeki foliküllerden çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Yörükoğlu, bu foliküllerin sağlıklı saç üretebilmesi için dolaşımlarının yeterli olması gerektiğini söyledi. Baş cildinin değişik nedenlerden dolayı dolaşımının yetersiz olmasının saç problemlerine neden olacağını kaydeden Prof. Yörükoglu “Buradaki en önemli faktörlerden biri hareketsizlik. Şöyle düşünelim, dışarıya çıkıp seri bir yürüyüş yaptığımızda veya hafif bir spor yaptığımızda, cildimiz ısınır, pembeleşir, biraz terler. İşte bu, cildimizin dolaşımının artmış olduğunu gösterir. Aynı şekilde, saçlı derideki dolaşımın sağlıklı olması, saç foliküllerinin beslenmesi ve sağlıklı saç üretebilmesi için çok önemlidir. Zaman zaman hatta düzenli olarak spor yapmak, hem genel cilt hem de saçlı deri cildinin ısınması ve terlemesi açısından çok sağlıklıdır.” şeklinde konuştu.

detay2.jpg

HÜCRELERİ GENÇ VE SAĞLIKLI TUTMANIN ÖNEMİ VE YÖNTEMİ

Metabolik sağlık ile saç sağlığı arasındaki ilişkiye de değinen Yörükoğlu, kronik enfeksiyonlar, enflamasyon ve insülin direncinin saç dökülmesine neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Yörükoğlu şöyle devam etti:

“Cildimiz ve saçlarımız, esasen genel sağlığımızın bir dışa yansımasıdır. Sağlıksız bir insanın güzel bir cilde ve saçlara sahip olması neredeyse mümkün değildir. Eğer saçlarımızla ilgili veya cildimizle ilgili birtakım sorunlar yaşamaya başlıyorsak, büyük ihtimalle metabolik düzeyde de bazı problemlerimiz vardır. Meseleyi kökünden halletmenin en iyi yolu metabolizmayı normalleştirmektir. Peki, bu sorunlar ne olabilir? Birincisi, birçok hanımda değişik bölgelerde kronik enfeksiyonlar görülebilir. Kronik enfeksiyon, metabolizmayı ve dolaşımı bozan faktörlerden biridir. Yine kronik enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen enflamasyon, son derece önemli bir patolojidir. Enflamasyon, metabolizmayı ve bütün organ sistemlerimizi, başta dolaşım olmak üzere, etkileyen ve bozan bir faktördür. Dolayısıyla, kronik enfeksiyonların tedavi edilmesi, varsa enflamasyon üzerine gidilerek baskılanması çok önemlidir. Genel ve metabolik nedenlere girmeden önce, insülin direncinden bahsetmemek mümkün değildir. Diyebilirsiniz ki, insülin direncinin saçla ne alakası var? Esasen, çok büyük bir alakası vardır. Şöyle ki, insülin direnci, hücrelerimizin efektif ve verimli olarak çalışmasını engelleyen bir faktördür. Eğer hücrelerimizde insülin direnci varsa, hücre metabolizması yavaşlar, efektif çalışamaz, efektif çalışamayan hücreler de görevlerini yerine getiremezler. Dolayısıyla, olaya hücresel düzeyde bakmamız gerekiyor. Kısaca özetleyecek olursak, insülin direncini kırmanın en önemli yolu, biraz önce değişik vesilelerle yine anlattığımız dolaşımı arttırmaya yönelik önlemlerle neredeyse aynı, yani hareket düzeyimizi arttırmamız lazım. Bu çok önemlidir; dolaşımınızı ölçüde arttırırsanız, hücreleriniz daha verimli çalışır, insülin direnci kırılır, kilo kontrolüne yardımcı olur, enflamasyonu baskılar. Bunun yanı sıra, düzenli hareket ve sporla birlikte, yine hücrelerimizi genç ve sağlıklı tutan, DNA hasarına karşı koruyan şey antioksidanlardan zengin bir beslenme bizim genel sağlığımız ve saçlarımıza kadar uzanan bir silsilede önemlidir. Antioksidanların yegane kaynağı, bitkisel gıdalardır. Her türlü meyve, sebze, salata, hatta bakliyat ve baharatları da ilave etmek mümkündür. Bu tür bir beslenme ile genel sağlık düzeyimizi ve hücresel sağlığımızı arttırdığımız zaman, her şey kendiliğinden iyileşecektir.”

Saç sağlığını etkileyen bir diğer önemli faktörün dolaşım olduğunu ifade eden Yörükoğlu, düzenli egzersizin saç sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirtti. “Bu kadar sözün üstüne biraz işi detaylandıralım” diyen Yörükoğlu, “Elzem olan vitamin eksikliklerinin ve mineral eksikliklerinin olup olmadığını keşfetmenin yoluyla tespit etmek varsa, bu eksiklikleri takviyelerle gidermek önemlidir. Burada en çok üzerinde durduğumuz elementler D vitamini, magnezyum ve çinkodur. Bunun yanı sıra, B kompleks vitaminleri yine saç gelişimi için çok önemlidir. Bunların doktorunuzun uygun gördüğü şekilde desteklenmesinde büyük fayda vardır. İkinci aşamada yine başta söylediğim gibi, dolaşımınızı arttıracak ve metabolizmayı düzenleyecek hareketli bir yaşam son derece önemlidir. Yani, belirli sürelerde yapılan sporla cildimizin pembeleşmesi, ısınması ve hafif terlemesi, her açıdan son derece sağlıklıdır.” şeklinde konuştu.

detay.jpg

ARALIKLI ORUÇ VE SAÇ SAĞLIĞI İLİŞKİSİ

Saç sağlığını korumak için vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesi, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Yörükoğlu, aralıklı oruç uygulamalarının hücre yenilenmesini ve saç sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğini ifade etti.

 Haber Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.