Sigara kullanımı, 'erken menopoz' riskini artırıyor

Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47 olarak belirlenirken, bazı etkenler bu süreci 40 yaşına kadar çekebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopoz riskinin sigara kullanımı gibi faktörlerle ilişkilendirildiğini açıkladı.

Sigara kullanımı, 'erken menopoz' riskini artırıyor
Yayınlanma:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopozun 40 yaş öncesi başladığını belirterek, menopozun genellikle 40 yaş sonrası kadınlık hormonlarının azalmasıyla başladığını ifade etti. Sigara ve benzeri unsurların bu süreci hızlandırabileceğini vurgulayan Uyanık, "Menopoz, bir kadının yaşantısının önemli bir dönemidir. Yaşlanmanın başlangıcı olarak görülse de, aslında kadın hayatının doğal bir aşamasıdır. Menopoz, 12 ay boyunca adet görememe durumudur ve Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47-49 aralığındayken, dünya genelinde bu yaş aralığı 51-55’tir. Menopoz, kadının yaşamının neredeyse üçte birini kapsayan bir dönem olduğundan, bu dönemi sağlıklı geçirmek büyük önem taşır," dedi.

doktoruyanik.jpg

Menopoza giriş yaşının genetik faktörler ve sigara kullanımı gibi dış etkenlerden etkilendiğini belirten Uyanık, sigaranın ortalama menopoz yaşını yaklaşık 2 yıl geri çektiğini söyledi. Menopoz döneminde kadınlık hormonu östrojenin azalmasıyla birlikte sıcak basması, gece terlemeleri, çarpıntı, uykusuzluk, ruh hali değişiklikleri, unutkanlık, halsizlik ve cinsel isteksizlik gibi problemler yaşanabileceğini belirtti. Uzun vadede ise kemik erimesi ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Prof. Dr. Uyanık, bu dönemde kadınlara her gün 30 dakika yürüyüş ve basit kas güçlendirici egzersizler yapmalarını tavsiye etti. Ayrıca, güneş ışığından faydalanmanın ve yüksek proteinli, düşük yağlı, lif ve kalsiyum açısından zengin bir beslenmenin önemli olduğunu vurguladı. Süt, yoğurt ve peynir tüketimini artırarak kemik kaybını önlemenin mümkün olduğunu söyledi. Hormon tedavisinin de önemine değinen Uyanık, düşük dozlarda etkili hormon tedavilerinin menopoz şikayetlerini ve kemik erimesini önleyebileceğini belirtti. Alt ürogenital bölgelerdeki sıkıntılar için lokal hormon tedavilerinin cinsel ilişki sırasında ağrı hissini azaltabileceğini ve idrar sorunlarını düzeltebileceğini ekledi.

Menopoza geçiş ve sonrası dönemde meme ve jinekolojik kanserlerin sık görüldüğüne dikkat çeken Uyanık, kadınların sağlık kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtti. Yılda bir kez mamografi, jinekolojik ultrason ve smear taraması gibi kontrollerin yapılmasının önemini vurguladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.