Solunum yolu hastalıklarının nedeni hava kirliliği mi?

Son verilere göre, dünya çapında "PM2.5" adı verilen tehlikeli hava partikülleri kriz seviyesine ulaştı. 2023 yılında yapılan araştırmalar, 134 ülkeden 124'ünde hava kirliliğinin DSÖ standartlarını aştığını ortaya koyuyor.

Solunum yolu hastalıklarının nedeni hava kirliliği mi?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

"PM2.5" partikülleri, solunum yollarına nüfuz ederek astım, bronşit, kalp hastalıkları ve hatta akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların riskini artırıyor.

Hava kirliliğinin sigara içmeyen kişilerde bile akciğer kanserinin görülmesine yol açtığı uzmanlar tarafından vurgulanırken DSÖ'nün belirlediği standartlara göre "PM2.5" yoğunluğu 124 ülkede aşıldı.

Öte yandan Türkiye'de öksürük atakları, üst solunum yolu hastalıkları ve benzer belirtileri içeren vakalarda da artış gözlemlendi.

HAVA KİRLİLİĞİNDE BÜYÜK TEHDİT

Hava kirliliği, solunum yollarını tahriş ederken enfeksiyon riskini artırıyor ve solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlıyor.

Vatandaşların kirli havayı süzen maskelerle korunma imkanının sınırlı olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle, hükümetler, sanayi kuruluşları ve kamu kurumları hava kirliliğini azaltmak için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini, fosil yakıtların kullanımının azaltılması, toplu taşıma ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gibi adımlar atılmasının zorunluluğuna vurgu yapıyor.

Artan endüstrileşme ve şehirleşme ile birlikte, hava kalitesinde tehdit daha da büyüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.