Suda ilk doğum Ani Ören Yeri’nde yapılmış!

Dünya’da ilk suda doğumun Kars’taki Ani Ören Yeri’nde yapıldığını biliyor muydunuz? Ani Ören Yeri Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Muhammet Aslan, tabletlerden elde edilen bilgilerin uluslararası hakemli dergilere gönderildiğini ve kabul edildiği belirterek, “Makale yayınlandığında suda ilk doğumun Fransa’da değil Türkiye’de yapıldığı kayıtlara girecek.” dedi.

Suda ilk doğum Ani Ören Yeri’nde yapılmış!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: SAMİ GÖKÇE

Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini, değerlerini tanıtmak amacıyla başlattığı proje sürüyor. Bakanlığın, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği ile birlikte yürüttüğü projenin 5'incisi Kars ve Ardahan’da gerçekleştirildi. Gazeteciler kazı çalışmaları halen devam eden ve tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ani Ören Yeri’ini gezdi.

Ani Ören Yeri Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Muhammet Aslan, tabletlerden elde edilen bilgilerin uluslararası hakemli dergilere gönderildiğini ve kabul edildiği belirterek, “Makale yayınlandığında suda ilk doğumun Fransa’da değil Türkiye’de yapıldığı kayıtlara girecek.” dedi.

adsiz-tasarim-2024-07-01t115701-897.jpg

Daha önce Mamak Kaymakamlığı da yapan Kars Valisi Ziya Polat, Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger bölgenin turizm potansiyelinin öne çıkarılması gerektiğini belirterek tanıtım için gazetecilere önemli görev düştüğünü söyledi.

Projeyle ilgili olarak bilgi veren Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, “Bu yıl beşincisi düzenlenen Medya Kültür, Sanat ve Turizm buluşmaları bugüne kadar 45 ilde 500'e yakın gazeteci arkadaşımızla illerimizin tarihi ve kültürel değerlerini yerinde görme, tanıma ve tanıtma imkanı bulduk. Kars ve Ardahan da bunlardan biri." dedi.

adsiz-tasarim-2024-07-01t120353-808.jpg

Projenin yürütücülerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Koordinasyon ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sanem Arıkan ise “Kültür Sanat Muhabirleri Derneği benim için çok önemli. Ben projenin hem bakanlık tarafındayım. 2013 yılından beri bu dernek çok büyük projelere imza attı. Sanatçıların öne çıkarılmasıyla ilgili çok önemli kültür sanat buluşmaları yaptık ve turizme çok önemli destekler verdik. Bu projede 5 yıldır iç turizmin canlanmasında gerçekten çok büyük payı oldu.” diye konuştu.

"TÜRKLERİN ANADOLU'DA FETHETTİĞİ İLK TOPRAK"

Kars’ın tarihi ve kültürel geçmişinin çok önemli olduğunu anlatan Vali Ziya Polat ise Ani Ören Yeri'nin Malazgirt'ten önce Türklerin Anadolu'da fethettiği ilk toprak olduğunu söyledi.

Vali Polat, “Kars, Türk tarihinde de dünya tarihinde de özel şehirlerden birisi. Türklerin Anadolu'da fethettiği ilk toprak. 1064 yılında Sultan Alparslan Han tarafından Malazgirt'ten 7 yıl önce fethedildi. Kars, Anadolu'nun giriş kapısıdır. İlk Türk camisinin yapıldı, ilk Türk mezarlığının olduğu, ilk Türk çarşısının bulunduğu kadim bir şehirdir. Ama tanıtıma ihtiyacı var. Bu kadar önemli bir kentin tanıtımı ne yazık ki istenilen düzeyde değil. Sadece Ani Ören Yeri için değil, Kars’ın tarihi dokusu da çok önemli. İnsanlar bu kenti görmeli. Kars halkının misafirperverliğine tanık olmalı.” ifadesini kullandı.

adsiz-tasarim-2024-07-01t115816-417.jpg

Ani Ören Yeri’ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkan verilere belgelere göre suda doğumun ilk yapıldığı yerin Kars olduğunu anlatan Vali Polat, “Suda doğum elde edilen bilgiler ışığında uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmak üzere. Resmi kaynaklara girdi. Kazı çalışmasını yapan Kafkas Üniversitesi ekibinin elde ettiği bilgiler ışığında ilk suda doğum yapılan ülke Fransa değil Türkiye olarak tarihe geçecek.” dedi.

adsiz-tasarim-2024-07-01t120631-341.jpg

İLK SUDA DOĞUMUN YAPILDIĞI ALAN

Vali Polat, Kars’ın Avrupa Birliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle sürdürülen sokak sağlıklaştırılması çalışmaları ve tarihi binaların temizliğinde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Kars’ta son derece canlı bir yaşam olduğunu anlatan Vali Polat, “Akşam sokakların canlı oluşunu kafeleri, otelleri, tarihi binalarıyla turizm ve marka değer olma yolundaki çalışmalarımız sürüyor. Turistik Doğu Ekspresi, Tabyaları tarihi yapıları, Sarıkamış Kayak Tesisi ve dünyada ender olan kristal karın yağdığı yer olan Kars da çok özel bir yer.” değerlendirmesi yaptı.

 Özel Haberler Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.