Taşikardi ile kalp çarpıntısı arasındaki fark ne?

Hızla atan kalbin sizde çarpıntı mı yoksa taşikardi mi olduğunu nasıl anlarsınız? Taşikardi ile çarpıntı arasında ki fark nedir?

Taşikardi ile kalp çarpıntısı arasındaki fark ne?
Yayınlanma:

Taşikardi, kalbin atım sayısının artarak normal değerlerin üzerine çıkmasına denir. Kalbin hızı, bir dakika içindeki atım sayısı belirlenir. Yaşa bağlı olarak bu hızın normal değerleri değişiyor. Yeni doğan bir çocuk için bu değer 100 ila 140 arasında oluyor. Yetişkinlerde ise 60 ila 100 arasında değişiyor. Kalbin atış sayısı 60 altında ise bradikardi, 100 üstünde ise taşikardi denilir. Devamlı spor yapanlar için kalbin normal atım sayısının alt sınırı dakikada 50’ye kadar inebilir.

Tıpta palpitasyon olarak bilinen çarpıntıyı taşikardiyle karıştırmamak gerekiyor. Çünkü çarpıntı kişinin hissetmesine denilir. Çarpıntı sırasında kalbin atma sayısı düşük veya fazla olabilir.

Taşikardisi olan kişiler bazen çarpıntıdan şikayet ederler. Bazen de kalbin normal atımları, terleme hissi veya çarpıntı olarak tarif edilebilir. Yani kısacası her taşikardiye çarpıntı, her çarpıntıya da taşikardi eşlik etmeyebilir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.