Türkiye'de çocukların yüzde 91,3'ü internet kullanıyor
Türkiye'de 6-15 yaş kategorisindeki çocukların yüzde 91,3'ü internet kullanırken yüzde 74'ü dijital oyun oynadığını belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "2024 yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı.
Araştırma, bu yıl itibarıyla çocuklarda internet kullanım oranının yüzde 91,3 olarak belirlendiğini ortaya koydu. Bu oran, erkek çocuklarında yüzde 92,2, kız çocuklarında ise yüzde 90,3 olarak kayıtlara geçti.
Daha önce Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'nın bir alt modülü olarak gerçekleştirilen çalışma, bu yıl bağımsız bir araştırma olarak yapıldı. "Çocuk" ifadesi, 6-15 yaş grubundaki bireyleri kapsıyor. Düzenli internet kullanımı, günde birkaç defa veya haftada en az bir kez internet erişimini ifade ediyor.
2021’de yüzde 82,7 olan internet kullanımı, 2024’te önemli bir artış göstererek yüzde 91,3’e yükseldi. Düzenli internet kullanan çocukların yüzde 97,4’ü, interneti günde ortalama iki saat ve daha fazla süreyle kullanıyor. Özellikle hafta sonları bu süre daha da uzuyor; 11-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 63,5’i günde iki saatten fazla internette vakit geçiriyor.
VİDEO İZLEME EN POPÜLER FAALİYET
Araştırmaya göre, çocukların düzenli internet kullanımında en popüler faaliyet video izlemek. Çocukların yüzde 83,9'u bu amaçla interneti kullanırken, bunu sırasıyla ödev ve çevrimiçi dersler için yüzde 75 ve oyun oynamak için yüzde 72,7 izliyor. E-posta gönderme veya alma ise en az kullanılan aktivite olarak yüzde 13,2'de kaldı.
Sosyal medya kullanımına da dikkat çekilen araştırmada, çocukların yüzde 66,1’i sosyal medya platformlarına erişiyor. Erkek çocuklarının yüzde 68,1'i, kız çocuklarının ise yüzde 64'ü sosyal medya kullanıyor. Bu platformların başında YouTube gelirken, Instagram ve TikTok gibi diğer popüler uygulamalar da sıralamada yer alıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, çocukların yüzde 76,1’i cep telefonu veya akıllı telefon kullanıyor. Bu kullanım, 6-10 yaş grubunda yüzde 66,3, 11-15 yaş grubunda ise yüzde 86,2 olarak kaydedildi. Düzenli cep telefonu kullanan çocukların yüzde 32,6’sı, telefonlarını en az 30 dakikada bir kontrol ettiğini belirtiyor.
Sonuçlar, çocukların teknolojiyi yoğun bir şekilde kullandığını ve bu kullanımın sosyal medya, video izleme gibi çeşitli aktivitelerle şekillendiğini ortaya koyuyor. Bu durum, dijital okuryazarlığın artması açısından önemli bir gelişme olsa da, ebeveynlerin ve eğitimcilerin çocukların teknoloji kullanımı konusunda dikkatli olmalarını gerektiriyor.
Buna göre, Türkiye'de 6-15 yaş kategorisindeki çocukların yüzde 91,3'ü internet kullanırken yüzde 74'ü dijital oyun oynadığını bildirdi. Cinsiyet ve yaş grubuna göre incelendiğinde, erkek çocukların yüzde 82,8'inin, kızların ise yüzde 64,8'inin dijital oyun oynadığı kayıtlara geçti.
Bu oran, 6-10 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 80,6, kızlarda yüzde 70,6, 11-15 yaş grubundaki erkek çocuklarda yüzde 85, kızlarda ise yüzde 58,7 oldu.
Dijital oyun oynayan çocukların yüzde 90,8'i bunu düzenli yaptıklarını beyan etti. Bu çocukların yüzde 25,6'sının hafta içi, yüzde 41,8'inin ise hafta sonu günde yaklaşık 2 saat ve daha fazla süre dijital oyun oynadığı belirlendi. Söz konusu sürede dijital oyun oynayan çocuklar hafta içi 6-10 yaş grubunda yüzde 21,8, 11-15 yaş grubunda yüzde 29,8 oldu. Bu oranlar hafta sonu sırasıyla yüzde 37,4 ve yüzde 46,6 olarak hesaplandı.
Düzenli dijital oyun oynayan çocuklara buna ilişkin kişisel düşünceleri de soruldu. Çocukların yüzde 46,3'ü ebeveynlerinin kendisi hakkında çok fazla oyun oynadığını düşündüklerini ifade etti. Bu çocukların yüzde 40,1'i planladığı süreden daha fazla oyun oynadığını, yüzde 35,6'sı oyun oynamanın sorumluluklarını aksatmaya neden olduğunu, yüzde 29,9'u oyun oynamak için çok fazla zaman harcadığını ve yüzde 23,4'ü dijital oyun oynamadığı zaman kendisini huzursuz ve mutsuz hissettiğini belirtildi.
Ekran başında daha fazla kalabilmek için daha az kitap okudular
Çocuklara, bilgisayar, cep telefonu veya akıllı telefon, internet ve sosyal medya kullanımı, dijital oyun oynama, TV izleme gibi faaliyetler için ekran başında geçirdikleri sürenin neden olduğu durumlar da soruldu.
Buna göre, çocukların yüzde 34,4'ü ekran başında daha fazla zaman geçirdiği için daha az kitap okuduğunu belirtti. Bunu yüzde 33,3 ile daha az ders çalışmak, yüzde 25,5 ile ailesiyle daha az vakit geçirmek, yüzde 18,6 ile arkadaşlarıyla yüz yüze daha az görüşüp, daha az oyun oynamak ve yüzde 17,2 ile daha az uyumak izledi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.