Türkiye'de diyabet hasta sayısı 10 milyonu geçti!

Türkiye'de diyabet (şeker) hastalarının sayısının 10 milyonu geçtiğini belirten Biomühendis Ece Yıldız Öztürk, bu sayının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Öztürk, diyabetin önlenmesinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının büyük rol oynadığını vurgulayarak, karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağların dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de diyabet hasta sayısı 10 milyonu geçti!
Yayınlanma:

Dr. Öğr. Üyesi Ece Yıldız Öztürk, diyabetin önlenmesinde dengeli beslenmenin temel ilkelerinden bahsetti.

Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve düşük yağlı süt ürünlerinin tüketilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, "Beyaz ekmek ve un yerine tam tahıllı ürünler (tam buğday ekmeği, bulgur, esmer pirinç) tüketilmelidir" dedi.

Öztürk, bu besinlerin lif açısından zengin olduğunu ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğunu açıkladı.

Ece Yıldız Öztürk, Türkiye'deki diyabet prevalansının (görülme sıklığı) dünya ortalamasının üç, Avrupa ortalamasının ise dört katı olduğunu belirtti. 2000 yılından bu yana diyabetin dünya genelinde yüzde 70 arttığını ve 2019 yılında diyabetin, ölüme yol açan hastalıklar sıralamasında 10. sıraya yükseldiğini ifade etti. Özellikle erkeklerde, diyabete bağlı ölümlerin 2000-2019 yılları arasında yüzde 80 arttığına işaret etti.

Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, diyabetin başlıca sebepleri arasında obezite, hareketsizlik, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörlerin bulunduğunu belirterek, özellikle büyük şehirlerde fast food tüketimi ve fiziksel aktivite eksikliğinin bu durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti.

Öztürk, Türkiye’de 10 yıl arayla yapılan araştırmalar, Tip 2 diyabetin yaygınlığının yüzde 7,5’tan yüzde 13,5’a çıktığını söyledi.

Öztürk, Tip 2 diyabetin genellikle 40 yaş ve üzerindeki bireylerde görüldüğünü ancak son yıllarda çocuklar arasında da artan bir şekilde tanı konduğunu vurguladı. Tip 2 diyabetin gelişimini engellemek veya geciktirmek için sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin önemli olduğunu belirten Öztürk, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, kardiyo-egzersizlerin, ideal kilonun korunmasının, stres yönetiminin ve yeterli uykunun diyabetin önlenmesinde etkili olduğunu ifade etti.

DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ!

Diyabetin önlenmesinde doğru beslenme alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ece Yıldız Öztürk, "Karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağları dengeli bir şekilde almak önemlidir" diyerek, bu üç besin öğesinin dengeli bir şekilde alınması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların özellikle işlenmiş gıdalardan ve rafine şekerden uzak durması gerektiğini belirten Öztürk, tam tahıllı ürünlerin ve lifli gıdaların kan şekerini dengelemede yardımcı olduğunu söyledi.

Kırmızı et ve tam yağlı süt ürünlerindeki doymuş yağların sınırlandırılması gerektiğine de dikkat çeken Ece Yıldız Öztürk, zeytinyağı gibi sağlıklı yağların tercih edilmesini önerdi.

Öztürk, öğünlerin düzenli aralıklarla tüketilmesi ve ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıkların (meyve, yoğurt, kuruyemiş gibi) tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeterli su içmenin metabolizmayı düzenleyeceğini belirten Öztürk, günde en az 8-10 bardak su içmenin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.