Uyuz hastalığının belirtileri nelerdir? Eğer bu 5 belirti varsa aman dikkat!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, vücudun dayanılamayacak derecede kaşınması, tahriş olan deride yaraların oluşması durumunda uyuz hastalığından şüphelenilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de uyuz vakaları arttı. Uyuz hastalığının kişinin yaşına ve şikayetlerine göre 2 ile 6 hafta arasında tedavi edilebileceğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, vücudun dayanılamayacak derecede kaşınması, tahriş olan deride yaraların oluşması durumunda uyuz hastalığından şüphelenilmesi gerektiğini söyledi.
Bu gibi şikayetlerin artması durumunda, en kısa zamanda bir dermatoloğa başvurması gerektiğini vurgulayan Dr. Oğuz Küçükçakır, kadın- erkek ayırımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde uyuz hastalığının görülebileceğini ifade etti.
Küçükçakır, bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde ve sosyal düzeyi düşük topluluklarda daha sık görüldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:
"Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır seyir gösterebilir. Uyuz genellikle doğrudan fiziksel temas yoluyla bulaştığından, istila aile bireylerine, arkadaşlara ve eşinize kolayca bulaşabilir. El ele tutuşma gibi uzun süreli cilt-deri teması, cinsel ilişki, uyuz enfeksiyonu olan biri tarafından kullanılmış olan giyecekler, yatak örtüleri veya havluları paylaşma başlıca bulaş yollarıdır. Okullar, askeri kışlalar, huzurevleri, spor salonlarının soyunma odaları, hapishaneler gibi toplu yaşanılan yerler en sık bulaşma görülen mekanlardır."
UYUZ TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK!
Küçükçakır, uyuzun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Tedavide değişik ilaçlar kullanılabilmekle birlikte, hangi ilaç kullanılırsa kullanılsın uyulması gereken bazı kurallar vardır. Yerel tedavi ajanları kullanıldığında ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmelidir."
KULLANILAN ÇAMAŞIR VE ÇARŞAFLARIN 60 DERECEDE YIKANMALI!
Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gerektiğini aktaran Küçükçakır, şunları kaydetti:
"Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması yeterli olacaktır. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık belirtilerinin 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmeleri çok önemlidir. Tedavi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir. Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekliliği unutulmamalıdır. Dermatoloğunuz yaşınıza, şikayetlerinizin durumuna göre size tedavi önerisinde bulunacaktır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.