Uzmanı uyardı: El kurutma makineleri mikrop saçıyor

Alışveriş merkezleri, restoranlar ve kalabalık mekanlarda yaygın olarak kullanılan jet tipi el kurutma cihazlarının sağlık riskleri taşıdığı uyarısı yapıldı.

Uzmanı uyardı: El kurutma makineleri mikrop saçıyor
Yayınlanma:

Beylikdüzü Medicana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, bu cihazların solunum ve cilt hastalıklarına neden olabileceğini belirterek özellikle risk gruplarındaki kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Turhan, jet tipi el kurutma cihazlarının yüksek ısı ve basınç kullanarak bakteriler için uygun bir ortam oluşturduğunu ifade ederek, “Bu cihazlar, elleri kurutmak için yüksek sıcaklıkta hava üretiyor ve bunu güçlü bir basınçla yayarak hem ellerinize hem de çevreye püskürtüyor. Bu yüksek ısı, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratabilir.” dedi.

“JET CİHAZLAR BAKTERİLERİ YAYABİLİR”

Prof. Dr. Turhan, jet tipi el kurutma cihazlarının sağlığı riske atabileceğini belirtti. Turhan, “Bu cihazlar, bakterileri yüksek basınçla etrafa yayabilir. İçlerinde bulunan zararlı parçacıklar, elinize doğrudan aktarılabilir. HEPA filtresi gibi önlemler, sadece parçacıkların yüzde 75’ini engelleyebiliyor, bu da hala sağlık riski taşıyor.” diye konuştu.

“HAVLU TİPİ KURUTMA SİSTEMLERİ TERCİH EDİLMELİ”

Prof. Dr. Turhan, jet tipi el kurutma cihazlarının yerine havlu tipi kurutma sistemlerinin kullanılmasını önererek, “Havlu tipi kurutma sistemleri, toplu alanlarda sağlık risklerini azaltabilir. Ayrıca, jet tipi cihazların temizliği genellikle yeterli düzeyde yapılmadığı için bu riskler daha da artıyor.” dedi.

RİSK GRUPLARI İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Prof. Dr. Turhan, immünsupresif ilaç kullanan kişilerin bu cihazlardan uzak durmaları gerektiğini vurgulayarak, “Bu cihazlar, solunum sistemi ve cilt hastalıklarına neden olabilir. Özellikle immünsupresif ilaç kullanan bireyler ve sağlık sorunları yaşayan kişiler, bu cihazların kullanımında dikkatli olmalıdır.” şeklinde uyardı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.