Uzmanından 'bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecek' tavsiyesi

Diyetisyen Gözde Dinçel, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemenin çok önemli olduğunu söyledi. Dinçel, "Bağışıklığın iyi destekçilerinden olan protein ve çinko açısından zengin et, yumurta, balık, deniz ürünleri ve C, E, A vitaminlerinden zengin olan fındık, turunçgiller gibi gıdalara da beslenmemizde yer vermeliyiz." dedi.

Uzmanından 'bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecek' tavsiyesi
Yayınlanma:

RÖPORTAJ: ESRA SARI

Havaların soğumasıyla beraber birçok kişi hastalanmaya başladı. Peki, bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte bu sorunun cevabını Diyetisyen Gözde Dinçel yanıtladı.

Diyetisyen Gözde Dinçel, anadolugazete.com.tr'ye bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yapılması gerekenleri anlattı.

whatsapp-image-2023-11-01-at-09-24-03.jpeg

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Vücudumuzda birçok sistem bulunmaktadır ve bu sistemlerin hepsi ayrı bir görev için özelleşmiştir. Vücudun korunması için çalışan hücre topluluklarından meydana gelen sistemimize de bildiğiniz gibi bağışıklık sistemi denmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Bedenimizin kendi doğal savunma mekanizması vardır ve ona basit adımlarla yardım edebiliriz. Örneğin düzenli fiziksel aktivite, vücut ağırlığını kontrol altında tutmak, stresten kaçınmak ve yeterli uyku almak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle dengeli bir beslenme alışkanlığı, taze meyve ve sebzeleri, tam tahılları ve sağlıklı yağları içeren bir diyet; bağışıklık sistemi için gerekli olan vitaminler, mineraller ve antioksidanları sağlayabilir. Bunun yanı sıra, sevdiklerimizle vakit geçirmek, pozitif ve neşeli olmak da bağışıklık sistemimize enerji katıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN 5 YİYECEK!

Bağışık sitemini güçlendirici besinler var mı varsa neler?

Evet, doğanın bize sunduğu ilaç niteliğinde harika besinler var. Hepimizin bildiği gibi C vitamini içeren turunçgiller başta olmak üzere; kırmızı biber, brokoli gibi sebzeler ve kuşburnu gibi meyveler bağışıklık sistemi için önemli olan antioksidanları içerir.

vitamin-21.jpg

PROBİYOTİK TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ!

Ayrıca probiyotik içeren yoğurt ve kefir, sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Ve elbette omega-3 yağ asitleri içeren balık, bağışıklık sisteminin enflamasyonla mücadelesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle haftada 2 kez balık tüketimini öneriyoruz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLAMASI NELERE YOL AÇAR?

Vücudumuzu bir kale ve bağışıklık sistemimizi onu koruyan askerler gibi düşünebiliriz. Bağışıklık sistemi zayıfladığında vücut, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Bu durum, sık sık hastalanma, yavaş iyileşme, kronik yorgunluk, alerjik reaksiyonların artması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.

Bağışıklık sistemi zayıflaması birçok nedenden olabilir. Çoğunlukla stres, yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam, düşük D vitamini seviyesi, düzensiz uyku gibi faktörlerden kaynaklanır. Yani sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek bu noktada çok önemlidir.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için elbette sağlık yaşama yönelik alışkanlıklar edinmeliyiz. Peki, bunlar nelerdir?

Sağlıklı yaşamın temellerinden biri olan düzenli egzersiz, sanılanın aksine sadece kilo kontrolü için yapılmaz. Düzenli egzersiz hem stres seviyemizi azaltır hem de bağışıklığımızı güçlendirir.

Kaliteli uyku almak, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için önemlidir. Uzun süreli uykusuzluk bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve kronik hastalıkların görülme riskinin artmasına yol açabilir.

Yoğun strese maruz kalmak kortizol hormonunu artırabilir, bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Yoga, meditasyon ve rahatlatıcı müzik gibi yöntemler stresi azaltabilir.

Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemine zarar verebilir. Bu alışkanlıklardan uzak durmak, bağışıklık sisteminizi korumak için önemlidir.

1260405.jpg

Ve elbette ki dengeli beslenme. Çoğumuz günlük yaşam rutinleri içerisinde, beslenmemize gereken önemi veremiyoruz. Ne yazık ki dengeli bir beslenme rutini uyguluyor olsak bile alınması gereken vitamin ve mineralleri tam alamayabiliyoruz. Atladığımız her öğün ise bağışıklık sistemimizde zayıflamaya yol açar.

Bağışıklığın iyi destekçilerinden olan protein ve çinko açısından zengin et, yumurta, balık, deniz ürünleri ve C, E, A vitaminlerinden zengin olan fındık, turunçgiller gibi gıdalara da beslenmemizde yer vermeliyiz. Aynı zamanda beslenmemizde çeşitlilik yaratmak da farklı vitamin, mineral alımı için önemlidir.

KIŞIN DAHA FAZLA VÜCUT YAĞ DEPOLUYOR, BU DURUMUN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

Kış aylarında kilo kontrolünü sağlamak bazen gerçekten zor olabiliyor. Soğuk hava ve kısa günler, dışarıda aktif olma isteğimizi azaltabilir. Bu durumda daha kalorili yiyeceklere yönelebiliriz. Çözüm ise dengeli bir beslenmeyle beraber fiziksel aktiviteyi sürdürmek.

Kış aylarında açık havada egzersiz pek sürdürülebilir olmayacaktır bu nedenle özellikle kapalı mekanlarda yapabileceğimiz egzersizler, vücudumuzu hareketli tutarak enerji harcamamıza yardımcı olabilir.

Aynı zamanda kışın güneş ışığından yeterli D vitamini alamamak da enerji dengemizi etkileyebilir. Tabi ki doktorunuza danışmanız bu konuda önemlidir.

Su içme alışkanlığını da ihmal etmemek gerekir. Çoğu zaman susuzluk, açlık hissiyle karıştırılabilir ve gereğinden fazla kalori alımına sebep olabilir. Yeterli su içerek hem vücudumuzun doğru sinyaller almasını sağlarız hem de sağlığımızı korumuş oluruz.

KIŞ MEVSİMİNDE FAZLA KAHVE-ÇAY TÜKETİMİNİN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİ VAR MI?

Kış aylarında vazgeçilmezimiz sıcak içeceklerdir, özellikle kahve ve çay, soğuk havalarda ısıttıkları ve bize enerji verdikleri için sık sık tercih edilebiliyoruz. Ancak, bu içeceklerin aşırı tüketimi bazı olumsuz etkilere yol açabilir.

Kahve ve çay içerdikleri kafein nedeniyle uyku düzenini bozabilir. Gece geç saatlere kadar kafein tüketmek, uykusuzluğa ve dolayısıyla genel sağlık durumunun kötüleşmesine yol açabilir.

Uzun vadede bakıldığında daha önce de bahsettiğim gibi düzensiz uyku, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, kilo artışına ve ruh hali bozukluklarına neden olabilir.

Ayrıca, fazla miktarda kafein tüketimi su kaybına neden olabilir, çünkü kafein idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Bu da vücudun susuz kalmasına yol açabilir. Bu yüzden, kahve ve çay tüketirken su içmeyi ihmal etmemek önemlidir.

Aşırı şeker ve süt eklenmiş kahve veya çay içmek, kalori alımını artırabilir ve kilo kontrolü üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Ayrıca, şekerli içeceklerin sıklıkla tüketimi diş sağlığını da olumsuz etkileyebilir.

Kahve ve çay makul miktarda tüketildiğinde genellikle sağlıklı bir diyetin bir parçası olabilirler. Ancak, aşırıya kaçmamak, uyku düzenine dikkat etmek, su içmeyi ihmal etmemek ve şeker eklememeye özen göstermek önemlidir. Eğer kronik sağlık sorunlarınız varsa kafein tüketimi konusunda diyetisyene danışmanız önemli olacaktır.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.