Uzmanından 'sağlıklı kilo alma" önerileri!
Diyetisyen Nimet Kültekin, "zayıf" olmanın her zaman "sağlıksız" olmak anlamına gelmeyeceğine işaret ederek, "Bu kişiye ve zayıflık derecesine göre değişiklik gösterir. Kişiyi görmek, vücut analiz sonuçlarını değerlendirmek gerekmektedir. Kişinin zayıflık problemi var ise gerekli tahliller yaptırılıp altta yatan geçerli bir hastalık ve durum olup olmadığına bakılmalı" dedi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Kilo sorunu denince akla ilk olarak obezite gelir. Ancak zayıflıktan şikayet edenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Diyetisyen Nimet Kültekin, zayıf bireylerin kilo alabilmeleri için dikkat etmesi gerekenleri anadolugazete.com.tr'ye anlattı.
"Diyetle günlük alınan toplam enerjinin harcanan enerjiden daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılmaması durumunda "zayıf" olma hali ortaya çıkmaktadır." diyen Kültekin, zayıf olma nedenleri arasında birçok faktörün bulunduğuna işaret etti.
İŞTE ZAYIFLIĞIN NEDENLERİ!
Diyetisyen Kültekin, kişinin "zayıf" olma nedenlerine ilişkin, şu bilgileri paylaştı:
"Sindirim sistemi bozuklukları, hipertiroid gibi hormonal hastalıklar, bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları, kilo alma korkusu, psikolojik bozukluklar ve buna bağlı iştah kesilmesi, kullanılan ilaçlar ve bunların etkisi, fazla fiziksel aktivite, kronik diyare gibi zayıflatan hastalıklar, düzensiz yemek yemek ve uzun açlık gibi sebepler gösterilebilir."
"Zayıf" olmanın her zaman "sağlıksız" olmak anlamına gelmeyeceğine işaret eden Kültekin, şunları kaydetti:
"Bu kişiye ve zayıflık derecesine göre değişiklik gösterir. Kişiyi görmek, vücut analiz sonuçlarını değerlendirmek gerekmektedir. Kişinin zayıflık problemi var ise gerekli tahliller yaptırılıp altta yatan geçerli bir hastalık ve durum olup olmadığına bakılmalı, altında yatan başka bir sebep yok ise diyetisyen kontrolünde takip ve iletişim ile ayda ortalama 2 kilo olacak şekilde hedef koyulmalı."
KİLO ALMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER!
Kilo almak isteyenlere önerilerde bulunan Kültekin, şöyle konuştu:
"Ana öğünlerde su, çorba ve içecek (ayran, soda, kahve vs.) tüketmeyin. Kuru meyve ve kuru yemiş tüketiminizi artırın. Gece yatmadan 1-2 saat öncesi ara öğün yapın. Öğün aralarında meyve suyu tüketin. Ayrıca düzenli spor yapmakta çok önemli."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.