Uzmanlardan Z kuşağı uyarısı: Hızlı yaşlanıyorlar!

Z Kuşağı, çalışma tarzı, yaşam şekli ve dünyaya bakışı ile gündem olmaya devam ederken, yeni araştırmalar bu neslin daha hızlı yaşlandığını gösteriyor. 1997 ile 2012 yılları arasında doğanları kapsayan Z Kuşağı'nın cilt yaşlanması sorunuyla karşı karşıya olduğu, erken yaşlarda makyaj ve kimyasal kremlerin kullanılmasının cildin erken yaşlanmasına yol açtığı belirtildi.

Uzmanlardan Z kuşağı uyarısı: Hızlı yaşlanıyorlar!
Yayınlanma:

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen bir konferansta açıklanan rapora göre, Z Kuşağı hücresel düzeyde daha hızlı yaşlanıyor. Raporda akciğer, mide, bağırsak ve rahim kanserlerinin bu gençlerde daha sık görüldüğü belirtilirken, bunun hücresel yaşlanmanın bir sonucu olduğu vurgulandı.

Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yakup Çil de Z Kuşağı'nın erken yaşlanma belirtileri göstermesinin birçok nedeni olduğunu belirtti. Çil, teknolojinin getirdiği hareketsizlik, uyku düzensizlikleri ve estetik kaygıların gençlerin erken yaşlanmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

"DAHA AZ FİZİKSEL AKTİVİTE, DAHA FAZLA KİLO"

Prof. Dr. Çil, Z Kuşağı'nın büyük bir kısmının sosyal medya ve iletişim platformlarında zaman geçirdiğini, bu durumun fiziksel aktivitenin azalmasına ve kilo artışına neden olduğunu belirtti. "Daha az hareket eden gençler, fazla kilo nedeniyle yaşlarından büyük görünmekte ve obeziteye bağlı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır," diye konuştu.

"UYKUSUZLUK CİLDİN YENİLENME HIZINI YAVAŞLATIYOR"

Sosyal medya ve bilgisayar oyunları nedeniyle geç saatlerde uyuyan gençlerin daha az uyuduğunu belirten Çil, "Az uyku, cildin yenilenme hızını yavaşlatır ve daha yaşlı bir cilt yapısına neden olabilir," dedi.

"ESTETİĞE TALEP ARTIYOR"

Sigara ve alkol kullanımının da cilt yaşlanmasına katkıda bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çil, "Z Kuşağı, sosyal medyada beğendiği kişilere benzemek için estetik işlemlere yöneliyor. Dudak dolgusu ve diğer estetik işlemler için başvuran gençlerin sayısı gün geçtikçe artıyor." ifadelerini kullandı.

GENÇLERE SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ

Z Kuşağı'nın erken yaşlanma sorunuyla başa çıkabilmesi için önerilerde bulunan Prof. Dr. Çil, sağlıklı yaşamın gençlere öğretilmesi gerektiğini söyledi. Sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, spor yapmaya teşvik edilmesi ve düzenli uykunun öneminin anlatılması gerektiğini vurguladı. "Sosyal medyada daha az zaman geçirilmesi, fiziksel aktivitelerin artırılması ve sağlıklı beslenme eğitimleri verilmesi gençlerin erken yaşlanmasını engelleyebilir." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.