Yaz aylarının kabusu güneş çarpmasından korunmak için ne yapılmalı?
Yaz aylarında artan sıcaklıklar, güneş çarpması riskini beraberinde getiriyor. Güneş çarpması, vücut sıcaklığının tehlikeli derecede yükselmesiyle ortaya çıkar ve acil müdahale gerektirir. Peki, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı? İşte etkili yöntemler...
Dünya genelinde artan sıcaklık ve güneş ışınlarının vücuda doğrudan etkisi, güneş çarpmasına neden olabiliyor. Hava sıcaklığının iyiden iyiye arttığı yaz aylarında da birçok kişi zorunlu sebeplerden dolayı dışarı çıkmak zorunda kalıyor. Güneş çarpmasının sık yaşandığı yaz aylarında korunmak için neler yapılmalı?
VÜCUDU SERİN TUTUN
Güneş çarpması belirtileri görüldüğünde, kişi hemen gölgeye ya da serin bir ortama alınmalı. Vücut ısısını düşürmek için soğuk suyla ıslatılmış bezlerle kompres yapılması kişiye iyi gelecek. Soğuk duş almak da hızlı bir şekilde serinlemeyi sağlıyor.
BOL SU TÜKETİN
Güneş çarpmasının neden olduğu sıvı kaybını telafi etmek için bol miktarda su içilmesi öneriliyor. Elektrolit dengesini korumak adına, spor içecekleri veya tuzlu ayran gibi içecekler de tercih edilebiliyor.
TUZLU GIDALAR TÜKETİN
Güneş çarpması sonrası vücuttaki sodyum seviyeleri düşüyor. Bu durumu dengelemek için tuzlu krakerler veya tuzlu atıştırmalıklar tüketilmeli.
DİNLENME VE UYKU
Güneş çarpması geçiren kişinin vücudunun toparlanması için dinlenmesi çok önemli. Bol bol uyuyarak vücudun kendini yenilemesine yardımcı olunabiliyor.
TIBBİ DESTEK ALIN
Güneş çarpması belirtileri ciddiyse veya geçmiyorsa, mutlaka tıbbi yardım alınmalı. Özellikle baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, veya bayılma gibi belirtiler ortaya çıktığında, acil sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekiyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.