Yazar Aytekin: Yaban hayatının yüzde 67’si şu anda dünyada yok oldu!

Yazar Yılmaz Haluk Aytekin, doğaya, etrafına ve içinde yaşadığı topluma duyduğu ilgi, en büyük ilham kaynağı olduğunu söyledi. Aytekin," Anadolu’da milyonlarca keklik olması gerekiyor. Ancak keklik sayısı ülkemizde çok az. Yaban hayatının yüzde 67’si şu anda dünyada yok oldu." dedi.

Yazar Aytekin: Yaban hayatının yüzde 67’si şu anda dünyada yok oldu!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Son Pars, Son Kurtlar, Ve Bir Göl Vardı Bir Zamanlar ve Korona Dertse Derman Sende kitapların Yazarı Yılmaz Haluk Aytekin, anadolugazete.com.tr’ye yazarlık serüvenini ve ekolojik sistemi anlattı.

İktisat mezunu Aytekin, ekolojik alana hep ilgi duyduğunu belirterek, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Ekolojik konularla hep meraklıydım, ilgilenirdim. Özellikle nesli tükenen hayvanlar hep ilgimi çekmişti” dedi.

whatsapp-image-2023-11-27-at-18-15-08.png

Doğaya, etrafına ve içinde yaşadığı topluma duyduğu ilgi, en büyük ilham kaynağı olduğunu söyleyen Aytekin, 2013 yılında Son Pars adlı ekolojik romanının piyasaya çıktığını belirtti.

whatsapp-image-2023-11-27-at-18-15-04.png

Ekolojik roman yazarı Aytekin, Son Pars romanına ilişkin, şunları söyledi:

“Çocukluğumdan beri Anadolu Parsı hakkında bilgi topluyorum, araştırıyorum. Anadolu Parsı hakkında piyasada bulunan tüm kaynaklı okudum, bilgi edindim. Anadolu’da Parsın yaşadığını birçok kişi bilmiyor. Ama pars Anadolu topraklarında 1930’lu yıllara kadar yaşıyordu. İzmir ve bölgesinde (Seferihisar) parsa rastlanıyordu. Ancak şu anda Anadolu topraklarında pars sayısı çok az. Anadolu'da parsın yok olmasında birçok sebep etken. Öncelikle insanlar parsı avladılar. Ayrıca parsların yok olmasında orman yangınları, arazilerin tarım alanına dönüşmesi gibi etkenlerde bulunuyor. Habitat yok oldu. “

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde 1974 yılında Anadolu Parsı bulunduğunu belirten Aytekin, hayvanın avcılar tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Aytekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekosistemin en tepesinde yırtıcılar (kurt, pars vs.) yer alıyor. Bu yırtıcıların içerisinde parsta yer alıyor. Parsın sayısı çok az. Kurt daha fazla. Bu tip yırtıcı hayvanlar ekosistemin sağlıklı işlemesi için çok önemli. Ancak insanlar ilk başta yırtıcıları yok ediyorlar. Pars, aslan ve kaplan gibi birçok yırtıcı dünyanın her yerinde yok edildi. Pars özellikle yaban domuzu gibi hayvanları kontrol eden bir hayvan. Yaban domuzlarının çok fazla üremesini engelliyor. Şu an dünyada yaban domuzları kontrolsüz bir biçimde çoğalıyor.”

whatsapp-image-2023-11-27-at-18-15-11-1.png

Çok sayıda eser kaleme alan Aytekin, yırtıcı hayvanlarının önemini insanlığın çok geç algıladığını, yırtıcıların özellikle memeli hayvanlarının hareket etmesini sağladığını ve böylelikle doğal alanları korunduğunu söyledi.

"YABAN HAYATININ YÜZDE 67’Sİ ŞU ANDA DÜNYADA YOK OLDU"

İran, Azerbaycan gibi Türkiye’ye komşu olan ülkelerin yırtıcıları korumaya çalıştığını vurgulayan Aytekin, “Yaban hayatı koruma politikasının oluşturulması gerekiyor. Anadolu’da milyonlarca keklik olması gerekiyor. Ancak keklik sayısı ülkemizde çok az. Hayvan sayısı azaldı. Yaban hayatının yüzde 67’si şu anda dünyada yok oldu. Dünyada artık evcil hayvan sayısı arttı. “

Doğaya ve hayvanlara karşı bir farkındalık oluşturmak istediğini söyleyen Aytekin, şunları kaydetti:

Son Kurtlar kitabımın konusu ise Anadolu’da Sarıkamış yöresinde bir kurt sürüsünün yok oluşunu anlatıyor. Ve Bir Göl Vardı Bir Zamanlar adlı kitabım ise Amik Gölü’nün yok oluşunu anlatıyor. Farkındalık yaratmak istiyorum. Özellikle gençlerin doğaya ve çevreye karşı daha duyarlı olmasını istiyorum. O yüzden de farkındalık yaratacak konuları ele alıyorum.”

Pandemi (salgın) sürecinde ise kişisel gelişim kitabı yazdığını belirten Aytekin, Korona Dertse Derman Sende isimli kitabının ise tamamen vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla kaleme aldığını söyledi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.