Z kuşağı mesajlaşmayı tercih ediyor!

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Z kuşağının pratiklik arayışı nedeniyle telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ettiğini belirtti.

Z kuşağı mesajlaşmayı tercih ediyor!
Yayınlanma:

Kuşak değişimleri, beraberinde birçok yenilik getirirken, dijital iletişimin artışı gençlerin sosyal ilişkilerindeki dinamikleri de yeniden şekillendiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, her dört gençten biri telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ediyor. Sivas Medicana Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Z kuşağının kendini oldukça özgür hissettiğini ifade ederek, “Telefonu açmak tamamen kendi tercihleriyle ilgili; istedikleri zaman açıyorlar, istedikleri zaman açmıyorlar. Hızlı ve anlık geri dönüşler sunan mesajlaşma uygulamaları, telefon konuşmalarına kıyasla daha pratik geliyor. Bunu fast food tüketimine benzetiyorum; hızlı ve pratik ama aynı zamanda dikkat dağınıklığına yol açabiliyor” dedi.

Özkaya, Z kuşağının kendilerini özgür hissetmelerinin en belirgin özelliklerinden biri olduğunu vurguladı. “X, Y ve Z kuşakları arasında Z kuşağının teknolojiye bağımlılığı ve ekran süresinin uzunluğu dikkat çekiyor. Bu durum, dikkat ve odaklanma sorunlarına yol açabiliyor. Z kuşağı, teknolojik cihazlarla sürekli bir etkileşim içinde ve kendilerini çok özgür hissediyorlar. Telefonu açıp açmamak tamamen kendi isteklerine bağlı; bu da onların kendilerini aile ortamında özel hissetme ihtiyacından kaynaklanıyor. Uzun telefon konuşmalarındansa mesajlaşmayı tercih ediyorlar, çünkü bu onların pratiklik ihtiyaçlarını daha iyi karşılıyor” diye konuştu.

Araştırmalara göre, gençlerin dörtte biri telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ediyor. Özkaya, bu tercihin çağın getirdiği pratiklik ihtiyacıyla ilişkili olduğunu belirtti. “Gençler, telefonla bir kişiyle konuşmak yerine mesajlaşmayı ve sesli not kullanmayı tercih ediyorlar, bu sayede birden fazla kişiyle aynı anda iletişim kurabiliyorlar. Ailelerinden gelen telefonların beklenmedik haber veya sorgulama içerdiğini düşündüklerinden, mesajlaşmayı daha uygun buluyorlar. Bu durum, gençlerin duygusal stresle baş etme yöntemlerinden biri olarak görülebilir. Öte yandan, 35-54 yaş grubundaki bireyler telefonla konuşmayı hala oldukça seviyorlar” şeklinde ekledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.